Még maradtak támadók mindkét mumbai hotelben

Vágólapra másolva!
Körülbelül tíz helyszín - kórházak, szállodák, éttermek, vasútállomás - ellen intéztek támadást szerda este ismeretlen fegyveresek India egyik lagnagyobb városában, Mumbaiban. Állítólag 26-an voltak, fiatalok, többségük feltehetően egy elrabolt hajóval érkezett. A támadók válogatás nélkül lőttek az emberekre, a CNN szerint 125-en meghaltak, 327-en megsérültek. Négy helyszínen túszokat ejtettek, ebből két helyszínen jelenleg is ellenállnak a kommandósoknak.
Vágólapra másolva!

125 ember meghalt és 327 megsérült azokban az összehangolt támadásokban, amelyeket fegyveresek követtek el India egyik legnagyobb városában, Mumbaiban - közölte Pradeep Indulkarra, Maharashtra állam miniszterhelyettesére hivatkozva a CNN. A fegyveresek egyszerre körülbelül tíz helyszínen, éttermekben, hotelekben, moziban, kórházakban, vasútállomáson lövöldöztek és dobáltak gránátokat az ott tartózkodókra.

Az NDTV indiai televízió szerint legalább tíz külföldi meghalt, akik között egy japán, egy ausztrál, egy brit, egy olasz és egy német is van. A rendőrök legalább kilenc támadóval végeztek a lövöldözések során - közölta a CNN. Manmohan Singh indiai miniszterelnök szerint a támadók India határain túlról érkeztek. "Egyértelmű, hogy a támadásokat elkövető csoport az országon kívülről jött, azzal az eltökélt szándékkal, hogy minél nagyobb pusztítást okozzon India pénzügyi fővárosában" - mondta.

Titkosszolgálati forrásokra hivatkozó indiai hírforrások szerint a támadók 26-an voltak, fiatalok, és feltehetően megtalálták azt a hajót is, amivel Mumbai közelébe jutottak. A hajón egy lefejezett holttest volt. Az Indiai hatóságok szerint a támadókat az indiai alvilág is segítette, és azt gyanítják, hogy kapcsolatban állnak pakisztáni szélsőségesekkel.

Egy napja tart a harc

A fegyveresek négy helyszínen túszokat ejtettek, köztük angol és amerikai állampolgárokat. Túszejtés volt két hotelben, a Taj Mahalban és az Oberoiban, illetve a Cama kórházban, valamint a város zsidó-központjában, a Nariman házban. A fegyveresek elbarikádozták magukat, a hoteleket körbevette az indiai hadsereg.

Az IBN-CNN indiai hírtelevízió szerint csütörtök késő éjjelre egy terrorista maradt a Taj Mahal Hotelben, ahol a CNN tudósítói péntek hajnalban már nem nem hallottak lövéseket. A mumbai egyik szimbólumának számító szállodában szerda estétől folyt a csata a hatóságok és a támadók között, akik számos túszt ejtettek. Csütörtök reggel egy lövöldözés után emberek tucatjai - akik a televíziós felvételek alapján többségében nyugatiak lehettek - hagyták el az épületet. A CNN szerint a mentősök számos, fehér lepellel letakart testet is kihoztak a hotelből, miközben a rendőrök emeletről-emeletre, szobáról-szobára haladtak előre az időközben kigyulladt épületben további fegyveresek után kutatva. A nap folyamán az összes túsz kiszabadult.

Az akció során több robbanás is történt, a támadók a szálló különböző szintjein barikádozták el magukat. Az épületben több helyen tüzek égnek, egy ideje azonban nem hallani lövéseket.

Helyi idő szerint csütörtök reggel géppuskasorozatok hangját lehetett hallani az Oberoi Hotelben is, ahol az indiai rendőrség egy százfős speciális egysége megkísérelte kiszabadítani az épület 19. emeletén fogvatartott túszokat. A CNN szerint csütörtök hajnalra két fegyveres és 15 túsz maradt a hotelben. A nap folyamán nagy robbanás rázta meg az épületet, az indiai hírtelevízió szerint a kommandósok csütörtök éjjel is harcoltak a fegyveresekkel.

A város egyik zsidók lakta épületeggyüttesében, a Nariman házban is voltak még csütörtökön fegyveresek. A támadók össze-vissza lövöldöztek kifelé az épület ablakain szerda éjjel és csütörtök reggel is. Az eltévedt golyók több ártatlan embert megöltek - jelentette a rendőrség, amely körbevette az épületet. Az épületben 3-4 lakos bennrekedt, a támadók fogva tartanak egy rabbit és feleségét. Csütörtök este a BBC szerint egyikük megpróbált tárgyalásokat kezdeményezni az egyik helyi televízión keresztül. A házat csütörtök estére lekapcsolták az elektromos hálózatról, kommandósakciót készítenek elő.

Úgy tűnt csütörtök reggel a Cama kórháznál sikerült rendezni a helyzetet a hatóságoknak. Egyelőre nem tudni, a túszejtő fegyveresek elmenekültek-e a nők és újszülöttek kezelésére specializálódott Cama kórházból, vagy megölték őket.

http://www.youtube.com/v/upmfdY2AvCI&hl=en&fs=1

A hatóságok arra kérték Mumbai lakosait, hogy maradjanak otthon csütörtökön, mivel egyelőre nem tudják megjósolni, lesznek-e újabb támadások. A várost megszállták a rendőrök, akik szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tartanak. Mumbai India pénzügyi központja, a tőzsde a támadások miatt csütörtökön nem nyitott ki. Zárva maradtak az iskolák és a főiskolák is. A Times of India online kiadása tudósításának azt a főcímet adta: "Háború dúl Mumbaiban". A CNN tudósítói szerint csütörtök éjjel az összecsapások helyszíneit leszámítva szokatlan csend és nyugalom honolt a városban. A csatornának nyilatkozók közül volt, aki India 9/11-ének nevezte az eseményt.

Kormánytisztviselők szerint meglepetésként érte őket a támadás, mivel semmiféle titkosszolgálati jelentés nem utalt arra, hogy bárki is ilyesmire készülődne.