Az eddig ismeretlen Koszovói Köztársaság Hadserege nevű szervezet vállalta azt a merényletet, melyet az Európai Unió koszovói megbízottjának pristinai hivatala ellen követett el november 14-én. Emailes közleményében további robbantásokkal fenyegetőzött az EU tervezett koszovói missziója, az EULEX ellen.

Egy eddig ismeretlen szervezet vállalta az Európai Unió koszovói megbízottjának pristinai hivatala ellen elkövetett robbantásos merényletet - közölte csütörtökön a koszovói rendőrség.

A fegyveres testület egy privát emailcímről kapott egy közleményt, amelyben a magát a Koszovói Köztársaság Hadseregének nevező szervezet vállalta a november 14-i merénylet elkövetését, egyúttal támadásokkal fenyegetőzött az EU tervezett koszovói rendőri és igazságszolgáltatási missziója, az EULEX ellen.

Az ismeretlen szervezet a közleményben azt írta, hogy a Koszovói Köztársaság szuverenitásának védelmére alakult meg, mert szerinte a magát február 17-én függetlennek nyilvánító volt szerb tartományt jelenleg a felosztás veszélye fenyegeti. A szervezet ellenzi, hogy az EULEX státusza semleges legyen, ez ugyanis szerintük azt jelentené, hogy nyíltan nem vállalja fel a volt szerb tartomány függetlenségét befejezett tényként kezelő Ahtisaari-terv végrehajtását. A csoport az EULEX elleni robbantásokkal fenyegetőzött arra az esetre, ha a misszió mégis semleges lenne.

A koszovói hatóságok a múlt héten őrizetbe vettek három német állampolgárt azzal a váddal, hogy robbanószerkezetet dobtak az EU-megbízott hivatalára. Az állítólagos tettesekről időközben elterjedt, hogy a német szövetségi hírszerzés (BND) alkalmazottai, és hosszabb ideje végeznek felderítő munkát Koszovóban. Mindezt a BND hivatalosan nem cáfolta, de nem is erősítette meg. A három német vizsgálati fogságban van Pristinában.

Az EU hetek óta nyomást gyakorol a pristinai vezetésre, hogy fogadja el az ENSZ-főtitkár hatpontos tervét, ami lehetővé tenné, hogy az EULEX végre megkezdje a munkát Koszovóban. Szerbia már igent mondott a tervre, a koszovói vezetés azonban kitart elutasító álláspontja mellett.