Elhagyhatták Koszovót a német ügynökök

Vágólapra másolva!
Szabadon engedték a német hírszerző szolgálat három ügynökét, akiket azzal gyanúsítottak a hatóságok, hogy ők robbantottak az Európai Unió koszovói megbízottjának pristinai hivatalánál. Az ügynökök visszautaztak Németországba.
Vágólapra másolva!

Pénteken szabadon engedték a pristinai vizsgálati fogságából a német hírszerző szolgálat, a BND három ügynökét, akiket azzal gyanúsítottak a koszovói hatóságok, hogy pokolgépes támadást hajtottak végre az Európai Unió koszovói megbízottjának pristinai hivatala ellen.

A vizsgálatok nem támasztották alá, hogy a múlt héten őrizetbe vett három német férfinak bármi köze lett volna a két héttel ezelőtti merénylethez, ezért egy pristinai bíróság úgy döntött, hogy szabadlábra helyezi a gyanúsítottakat. A három BND-ügynök pénteken este utazott haza Németországba.

Csütörtökön egy eddig ismeretlen félkatonai szervezet, a Koszovói Köztársaság Hadserege jelentkezett a november 14-i merénylet elkövetőjeként.

Németország az elsők között ismerte el az év elején függetlenné vált Koszovót, s azonnali segítséget ígért az önálló államszervezet kialakításához. Az ügy megterhelte Pristina és egyik fő támogatója, Berlin viszonyát.