Befejeződött a Taj Mahal mumbai szálloda ostroma. Indiai kommandósok szombat reggel megölték a luxushotelben elrejtőzött és a végsőkig kitartó terroristákat, de a szálloda átvizsgálása még szombat napközben is folyt. A Times Now angol nyelvű indiai hírtelevízió szerint a merénylők Pakisztánban kaptak kiképzést és céljuk a Taj Mahal hotel felrobbantása volt. Mumbait szerda este óta tartja rettegésben a merényletsorozat, amelynek eddig 195 áldozata van.

Befejeződött a Taj Mahal ostroma. Indiai kommandósok szombat reggel megölték a luxusszállodában elrejtőzött és a végsőkig kitartó terroristákat.

Haszan Gafur, a 18 millió lakost számláló nyugat-indiai város rendőrségének parancsnoka bejelentette, hogy az összes terroristát megölték, és ellenőrzés alá vonták a szállodát. "Minden művelet befejeződött. Minden terroristát megöltünk" - mondta.

Tíz terrorista érkezett Mumbaiba a várost sújtó terrortámadás végrehajtására, kilenccel végeztek, egyet elfogtak az indiai biztonsági erők - mondta Gafur. Az indiai sajtóban azonban sok eltérő számadat jelent meg, 16 és 40 közé tették a támadást végrehajtó fegyveresek számát.

Szobáról szobára haladtak

Dzsoti Krisan Dutt, a különleges egységek parancsnoka közölte, hogy három szélsőséges fegyverest lőttek le a péntek éjjel kezdődött műveletben, s a kommandósok szobáról szobára haladva ellenőriznek minden helyiséget. A terroristák célpontjai közül a Taj Mahal volt az, amelyet utolsóként szabadítottak fel a biztonsági erők.

Dutt szerint a terroristák gyújtották fel a szállodát, miközben a kommandósokkal csatáztak.

Tűzpárbaj

A hotelben szombat reggel ismét tűz pusztított. Robbanások és heves tűzpárbaj után hatalmas lángok borították el a földszint és az első emelet egy részét, az épületből sűrű füstoszlopok gomolyogtak kifelé.

A terroristák célpontjai közül az ötszintes, 400 szobás Taj Mahal volt az, amelyet utolsóként szabadítottak fel a biztonsági erők. A helyi idő szerint szerda este kezdődött, összehangolt merényletsorozatban a Taj Mahal mellett fegyveres támadás érte az ötcsillagos Oberoi szállodát, a főpályaudvart, a zsidó kulturális központot, egy népszerű éttermet, kórházakat és rendőrőrsöket.

Forrás: AFP

A terroristák a Taj Mahal hotelt akarták felrobbantani

Sem Gafur, sem Dutt nem beszélt arról, hogy találtak-e túszokat vagy bezárkózott vendégeket a Taj Mahalban. A szállodát robbanószerek után kutató kutyákkal is átvizsgálják. A helyszínre mentőautók érkeztek, s a kommandósok elkezdték a visszavonulást a szálloda körül kialakított állásaikból.

Legalább 195 halott

A mumbai merényletekben legalább 195 ember vesztette életét, köztük legkevesebb 22 külföldi, a sebesültek száma pedig meghaladja a háromszázat. A külföldi áltdozatok között van német, japán, kanadai, ausztrál, szingapúri, francia, brit, thai és olasz állampolgár is. A biztonsági erők összesen 610 embert szabadítottak a fegyveresek által megszállt a két nagy szállodából és a zsidó kulturális központból - jelentette be szombaton az indiai biztonsági erők egyik magas rangú tisztségviselője.

A támadást elsőként egy eddig ismeretlen szervezet, a Dekkáni Mudzsahedek vállalta magára, ám a New York Times internetes oldalán azt írta pénteken, hogy egyre több bizonyíték utal arra, hogy a pakisztáni székhelyű Laskar-i-Taiba (Igazak Hadserege) szélsőséges iszlamista szervezetet terheli a felelősség a mumbai merényletekért. Amerikai hírszerzési és terrorellenes szervezetek névtelenül nyilatkozó illetékesei azt mondták, a hírszerzési szolgálatoknak meggyőződése, hogy vagy a Laskar-i-Taiba, vagy egy másik szélsőséges csoport, a kasmíri székhelyű Dzsais-i-Mohamed a bűnös. A Laskar-i-Taiba a kelet-pakisztáni Pandzsáb tartományban alakult, és főleg pandzsábiakat toborzott soraiba.

Szajjíd Szalahuddin, az Egyesült Dzsihád Tanács vezetője a Reutersnak adott szombati telefonos nyilatkozatában tagadta, hogy a tucatnyi kasmíri radikális csoportot összefogó szövetség bármely tagszervezete részt vett volna a támadásban vagy annak előkészítésében.

Pakisztánban képezhették ki a terroristákat

Pakisztánban kaptak kiképzést a Mumbai-t megtámadó terroristák a Times Now angol nyelvű indiai hírtelevízió szerint. A csatorna úgy tudja, a terroristák célja a Taj Mahal hotel felrobbantása volt. Erre utal, hogy elegendő nagy hatóerejű robbanóanyaguk volt náluk ahhoz, hogy romba döntsék vele az épületet. Arról nem szólt a jelentés, hogy miért nem hajtották végre a tervet.

A Laskar-i-Taiba (Igazak Hadserege) nevű, szélsőséges iszlamista szervezet két titkos táborában történt a felkészítés, ahogy ezt a kihallgatásán a terrorcsoport őrizetbe vett tagja, egy bizonyos Azam Amir Kaszav vallotta.

Forrás: AFP/NDTV
Az egyik fegyveres egy biztonsági kamera képén

A kiképzés első szakasza három hónapig tartott. Azam Amir Kaszav ezalatt a csoport néhány más tagjával együtt a lőfegyverek és a robbanóanyagok kezelését tanulta, a második szakaszban, egy másik táborban, a partraszállás műveletét gyakorolta, állította a csatorna a biztonsági szolgálatok egy olyan tisztségviselőjére hivatkozva, aki jelen volt a terrorista kihallgatásán. A kiképzés során több videofelvételt is megnéztek a támadásra készülő szélsőségesek Mumbai partvonalának különféle szakaszairól és a tervezett célpontokról.

Karacsiból kiindulva keltek át a tengeren és jutottak el az indiai Gudzsarát állam partvidékéhez. Egy indiai halászhajót elraboltak, melynek legénységét megölték. Egy holttest a jármű fedélzetén összekötözött kezekkel hevert  - mondta szombaton az indiai haditengerészet szóvivője. A helyi média tudni véli, hogy a fegyveres terroristák elrabolták a hajót, és felhasználták akciójukhoz. A terroristák Mumbai partjainak közvetlen közelében felfújható gumicsónakokra szálltak át a halászhajóról, átrakodva a fegyvereket és a lőszereket.

A fegyveresek közül kilencen már hónapokkal ezelőtt felkeresték az indiai nagyvárost, és hosszabb időt töltöttek el ott. Malajziai diákoknak adva ki magukat, lakást béreltek a belvárosban, és terepszemlét tartottak támadásaik tervezett célpontjain - jelentette a The Times of India című, angol nyelvű indiai lap, az elfogott szélsőséges kihallgatásáról készült rendőrségi jegyzőkönyvre hivatkozva. Más indiai lapok szerint némelyik terrorista a Tádzs Mahal szállodában vett ki szobát.

Pakisztán önmérsékletre kéri Indiát

Pakisztán azt kéri Indiától, hogy ne reagálja túl a mumbai merényleteket, és ígéri, hogy a legnagyobb komolysággal jár el, ha bizonyítékot találnak pakisztániak részvételére a bűncselekményben. Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök erről az indiai CNN-IBN televízióban beszélt szombaton.

"Bárkik is álljanak az indiai nép ellen elkövetett primitív és brutális tett mögött, céljuk az volt, hogy bosszúállást provokáljanak ki... Nekünk, önöknek és a nemzetközi közösségnek fölül kell emelkednie ezen, és tartózkodnunk kell a túlzó reagálástól" - mondta.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynököket küld Indiába, hogy segítsenek a mumbai terrortámadások kivizsgálásában - közölték névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselők.