5000 embert akartak megölni a mumbai támadók

Vágólapra másolva!
Ötezer embert akartak meggyilkolni azok a terroristák, akik szerdán támadtak az indiai Mumbaira - állapították meg az indiai hatóságok. A támadásban a pontosított hivatalos adatok szerint 183 ember vesztette életét. Egyre több jel utal arra, hogy a támadók Pakisztánból jöttek, Pakisztán teljes együttműködést ígér a vizsgálatban, egyúttal tagadja, hogy a kormánynak köze lenne a terrorakcióhoz. A szerdán indult akcióra szombat reggel tettek pontot az indiai kommandósok a Taj Mahal Hotelben.
Vágólapra másolva!

Ötezer embert akartak megölni a szerdán este Mumbaira támadó terroristák - közölte szombat este R. R. Patil, Maharasztra állam helyettes főminisztere a rendőrség eddigi vizsgálatának eredményeire hivatkozva. A terroristáknál nagy mennyiségű muníció, gránátok, bombák voltak. Az indiai nyomozók azt is vizsgálják, nem sikerült-e néhány támadónak egérutat nyernie és elvegyülnie a 18 milliós városban a véres támadás okozta káosz idején. Az akcióban legalább 10 ember vett részt, némelyikük gumicsónakkal érkezett az akció estéjén, mások állítólag hónapok óta a városban voltak már. Ők mérték fel a terepet, állítólag irányító-szobákat is előkészítettek a két luxushotelben.

A támadásban a hatóságok szerint 183 ember vesztette életét. Szombaton napközben még 195 halottról számoltak be, a legalább 11 meggyilkolt terroristát külön számolják. A halálos áldozatok száma azonban várhatóan még emelkedik, ahogy lassan átvizsgálják a Taj Mahal Hotelt a katonák és a rendőrök, akik esetleg bent rekedt vendégeket vagy még mindig bujkáló terroristákat keresnek. Szombat délután több kontrollált robbantás is végrehajtottak, hogy hatástalanítsák a terroristák által hátrahagyott bombákat. A terrorakcióban összesen 300 ember sérült meg, köztük 23 külföldi. A vérengzésre szombat reggel tettek pontot az indiai kommandósok, amikor végeztek a Taj Mahal Hotelben lévő utolsó három terroristával.

Maharasztra állam főminisztere szerint az egyetlen elfogott terrorista pakisztáni, kihallgatása folyamatban van, ennek eredményét nagyon hamar közzéteszik. Azt már lehet tudni, hogy a férfi neve Azam Amir Kaszab, és azt vallotta, hogy a Laskar-i-Tajba szélsőséges muszlim csoport képezte ki őket. A szélsőséges szervezet korábban a pakisztáni titkosszolgálat támogatását élvezte, de 2002-ben amerikai nyomásra betiltották.

India szerint több jel is arra utal, hogy a támadók Pakisztánból jöttek. A támadás körülményeit vizsgáló nyomozók többek között mobiltelefonokat és egy GPS-készüléket is találtak, egy feltehetően a támadók által használt, Mumbai partjaitól nem messze lehorgonyzott magára hagyott hajón. A CNN-IBN indiai hírtelevízió által bemutatott képeken látható az egyik telefon híváslistája, rajta a pakisztáni Dzsálálábádba kezdeményezett hívásokkal. Az elhagyott hajót az indiaiak szerint elrabolták, rajta megtalálták a kapitány megkötözött holttestét, a négyfős legénység sorsáról azonban nem tudni.

Pakisztán teljes együttműködést és szigorú fellépést ígért arra az esetre, ha a terroristák valóban onnan érkeztek. A pakisztáni külügyminiszter szombaton külön hangsúlyozta, hogy India nem a pakisztáni kormányt vádolja. A BBC szerint Pakisztán attól tart, a tőlük származó szélsőségesek tette miatt rendkívül kiéleződik a két állam amúgy sem kiegyensúlyozott viszonya, amelyet területi vitákra visszavezethető évtizedes ellenségeskedés terhel.

Szombaton ezrek vettek búcsút a Sivadzsi parkban Hemant Karkarétől, a mumbai terrorelhárító szolgálat vezetőjétől, aki életét vesztette a terrortámadásban, Karkare három lövést kapott a Cama kórháznál szerda este. Vele együtt 17 rendőr vesztette életét a terrorakcióban.