Tőkés szerint az RMDSZ túlnyerte magát

Vágólapra másolva!
Tőkés László erdélyi püspök szerint az RMDSZ túlnyerte magát a romániai választásokon, de mindhiába: szerinte a szövetség politikai mozgástere ennek ellenére szűkült. A román választók mindössze 39,26 százaléka ment el szavazni a választásokon, a székelyföldi városokban különösen kicsi volt a szavazási kedv. Az alacsony részvétel miatt külön televíziós beszédet mondott délután Tariceanu román miniszterelnök: szavazásra próbálta buzdítani a polgárokat. Kilenckor lezárták az urnákat, az exit-pollok szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) szerzi meg a szavazatok mintegy 36 százalékát.
Vágólapra másolva!

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) "túlnyerte magát", ez pedig a romániai magyar demokratikus többpártrendszer kialakulatlanságának és e szövetség politikai monopolhelyzetének tulajdonítható - mondta az MTI-nek vasárnap éjjel Budapestről telefonon Tőkés László református püspök. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a romániai választások exit poll eredményeit értékelve úgy vélekedett: az RMDSZ a megszokott formáját hozta. Tőkés szerint feltűnően nagy volt az urnáktól való távolmaradás mértéke a magyar többségű Kovászna megyében.

"Számomra az RMDSZ eredménye nem politikai siker vagy kudarc kérdése, hanem erkölcsi és nemzeti érdekképviseleti kérdés. A párt jól szerepelt, de a romániai magyar közösség politikai érdekérvényesítő ereje nem erősödött" - mondta a püspök. Szerinte a jelenlegi adatok ismeretében a bejutó román pártok olyan eredményeket értek el, amelyek alapján nincs szükségük az RMDSZ-re a kormányalakításhoz. Ezáltal a viszonylagos siker ellenére az RMDSZ politikai mozgástere szűkült - mondta Tőkés László.

Szerinte most az a kérdés, az RMDSZ továbbra is a mindenáron való kormányzati részvétel tizenkét éve tartó politikáját folytatja-e, vagy pedig valóban a magyar érdekek érvényesítését tartja mindennél előbbre valónak, akár ellenzéki helyzetből is. "Az RMDSZ-nek önkritikusan kell értékelnie ezt az egypártrendszerű monopóliumából eredő eredményt. Nem szabad elbíznia magát, mert akkor a mostani viszonylagos sikere további önfeladó politikát eredményez majd" - állapította meg Tőkés László.

Markó Béla: erős marad az RMDSZ

Markó Béla, az RMDSZ elnöke úgy értékelte az exit-poll eredményeket, hogy az RMDSZ továbbra is erős és megbízható politikai erő marad Romániában. Markó szerint az RMDSZ töretlen támogatással rendelkezik a romániai magyarság körében, így nem volt igazuk azoknak, akik kételkedtek bennük, és meg akarták osztani a magyarokat.

A magyarok részvétele a választásokon jobb volt, mint 2004-ben, hiszen az előrejelzések szerint hét százalékot kaptak - mondta az [origo]-nak az exit-poll eredmények ismeretében Markó Béla. "Háromszéken valóban a vártnál alacsonyabb volt a magyarok részvétele" - ismerte el.

A kérdésre, hogy kormányra készül-e az RMDSZ, azt mondta: vállalnák a kormányzást, közvetve vagy közvetlenül mindhárom parlamentbe jutó párt jelezte, "hogy szeretné, hogy mi is ott legyünk a kormányban". Az RMDSZ azonban mindenáron nem vállal kormányzati szerepet, vannak bizonyos feltételeik. A szövetség mindent megtesz azért, hogy érvényesítse reformtörekvéseit, így erős decentralizációt szorgalmaz, valamint az oktatás és az egészségügy reformját támogatja - mondta Markó.

Szerinte fel kell gyorsítani Erdély infrastrukturális fejlesztést, ezen kívül a szövetség a kisebbségi jogok bővítését szorgalmazza. Romániának erős, meggyőző többségű kormányra van szüksége, amely képes európai reformokat végigvinni a következő években - tette hozzá. A kormányalakítást illetően korai még tárgyalásokba bocsátkozni - válaszolta az erre vonatkozó kérdésre.

Az RMDSZ ügyvezető elnöke, Kelemen Hunor szerint erős parlamenti frakciójuk lesz, és akár az új kormánynak is tagja leht majd az RMDSZ. Azon viszont szerinte a jövőben el kell majd gondolkodni, hogy miért is volt olyan alacsony a részvételi arány a magyarok által többségben lakott székelyföldi városokban. Emlékeztetett, hogy Kovászna megyében az országos átlagnál jóval alacsonyabb részvételi arány éreztetni fogja hatását a parlamenti frakció összetételében.

Délután lelkesíteni kellett a szavazókat

Romániában helyi idő szerint este kilenc órakor zárták le az urnákat. A parlamenti választásokon meglehetősen alacsony volt a részvételi arány: a végleges adatok szerint a román választók mindössze 39,26 százaléka jelent meg az urnák előtt a parlamenti választásokon - közölte az országos választási iroda (BEC). A városi lakosság mindössze 35,63 százalékos arányban mutatott szavazási kedvet, a vidéki lakosságnak 44,24 százaléka voksolt, a fővárosban, Bukarestben 30,37 százalék szavazott.

A részvétel olyan alacsony volt, hogy délután televíziós beszédet mondott Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök, amelyben figyelmeztetett, hogy "a román állampolgároknak saját jövőjük érdekében élniük kell szavazati jogukkal". Nagyon sok román állampolgár elégedetlen lesz majd a választások eredményével, miközben sokan nem élnek szavazati jogukkal - hangsúlyozta.

Az este hat órás - tehát az urnazárás előtti - eredmények szerint az átlagnál nagyobb arányban vettek részt 24 megye szavazói. A legmagasabb részvételi adatokat Teleorman megyében, Vranceában, Giurgiuban, Ilfovban és Neamtban mérték. A legrosszabb részvételi arányt Temes, Kovászna, Szeben és Brassó megyében regisztrálták. Románia budapesti nagykövetségén a nap folyamán több mint 650-en szavaztak - közölte Albert Robu sajtóattasé a voksolás befejezése után.

Exit-pollok: a szocdemek állnak nyerésre

A Realitatea hírtelevízió az INSOMAR közvélemény-kutató intézet exit-poll adatait tette közzé rögtön az urnák este kilenc (magyar idő szerint nyolc) órai zárása után. Eszerint a képviselői helyekért folytatott küzdelemben első helyen szerepel a Szociáldemokrata Párt (PSD) 36,2 százalékkal. Második helyen végzett a Demokrata-Liberális Párt (PDL) 30,3 százalékkal. Utána következik harmadikként a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 20,4 százalékkal. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az exit-poll szerint 6,7 százalékkal bejutott a parlamentbe.

Forrás: MTI

Új parlamentért kevés román ment el szavazni (Kattintson és nézzen képeket az RMDSZ kampányzárójáról!)

Az Antenna 3 hírtelevízió a CCSB közvélemény-kutató intézet adatait ismertetve ugyancsak a PSD-PC szövetséget hozta ki első befutónak a képviselőházi helyeket illetően, 36,5 százalékkal. Második helyen e szerint is a PD-L szerepel 30,6, harmadik helyen a PNL áll 20,4 százalékkal, negyedik pedig az RMDSZ lett 6,7 százalékkal. A szenátori helyeknél a PSD-PC 36 százalékkal lett első, a PD-L 30,9 százalékkal lett második. A PNL 20,2 százalékot, az RMDSZ pedig 7,3 százalékot szerzett. A nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) és az Új Generáció Pártja (PNG) az exit-poll szerint nem került be a parlamentbe, mert nem érte el az ötszázalékos küszöböt.

A magyar párt Kolozsváron és Marosvásárhelyen is jó eredményeket ért el, legalábbis a Realitatea TV megrendelésére készült helyi exit-pollok szerint. Kolozsváron az exit poll szerint az RMDSZ a második legerősebb párt több mint 20 százalékos támogatottsággal, ami enyhén meghaladja a magyarság ottani számarányát. Marosvásárhely 1-es jelzésű képviselői kerületében biztos befutónak számít Borbély László, aki a voksok 54,28 százalékát szerezte meg (az új romániai választási rendszerről lásd keretes anyagunkat). Nem érte el az 50 százalékos biztos bejutási küszöböt Benedek Imre és Frunda György szenátorjelölt, így róluk csak a töredékszavazatok visszaosztása után derül ki, hogy épviselői helyet szereznek-e.