Tartotta magát az RMDSZ a romániai választásokon

Vágólapra másolva!
A szavazatok több mint 99,6 százalékának összesítése alapján az ellenzéki szociáldemokraták nyerték a vasárnapi romániai választásokat. Az RMDSZ 6,18 százalékon áll, 7 szenátori és 14 képviselői helyet magabiztosan hoztak jelöltjei, és abban bíznak, az eddiginél egy-két hellyel még többet is sikerül elcsípniük a parlamentben.
Vágólapra másolva!

Az ellenzék nyerte a vasárnapi romániai választásokat az adatok 99,6 százalékának összeszámlálása után kiadott - meglehetősen szoros - eredmények szerint.

A Mircea Geoana vezette ellenzéki szociáldemokraták, a PSD-PC a szavazatok 33 százalékát kapta. A Traian Basescu államfőhöz köthető Demokrata-Liberális Párt (PD-L) alig maradt lel ettől 32,34 százalékos eredménnyel, míg a jelenleg kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) a harmadik 18,57 százalékkal. A negyedik a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ), amelyre a szavazók 6,18 százaléka voksolt.

A szenátusi választásokon is a PSD-PC vezet 34,12 százalékkal, itt a PD-L 33,57, a PNL 18,75, az RMDSZ pedig 6,41 százalékot szerzett - írta a Trasindex magyar nyelvű romániai hírportál. Az urnazárás utáni exit-poll felmérések még a Demokrata-Liberális Párt győzelmét jósolták.

Most először szavaztak Romániában a meglehetősen bonyolult, egyéni választókerületes rendszer szerint, amelyben csak egyéni jelöltekre lehetett voksolni. A 137 szenátori és 315 képviselői helyért a jelöltek összesen 452 egyéni választókörzetben mérkőztek meg. Azok jutnak be biztosan a parlamentbe, akik legalább 50 százalék plusz egy szavazatot szereznek. Akik ennél kevesebb voksot kapnak, azok még mandátumhoz juthatnak úgy, hogy a szavazatokat megyénként és országosan is visszaosztják, a pártok eredményeinek arányában.

Tartotta magát és még bizakodik az RMDSZ

"A választások eredményei azt mutatják, hogy az RMDSZ töretlen támogatással rendelkezik a magyarság körében, hogy a viták és megosztó törekvések ellenére az erdélyi magyarság továbbra is határozottan kiáll a közösség politikai egysége mellett." - írta közleményében a választásról Markó Béla, aki köszönetet mondott a szövetség jelöltjeinek.

Az RMDSZ az előző ciklusban 10 szenátori és 22 képviselői hellyel rendelkezett. Markó Béla hétfő este az [origo]-nak azt mondta: úgy számolnak, legalább ennyi mandátumuk ezúttal is lesz, de még abban bíznak, hogy egy-két képviselői és szenátori hellyel túl is tudják ezt teljesíteni.

A hétfő esti adatok alapján az RMDSZ-nek összesen 14 képviselői és 8 szenátori posztja van:

Hargita megyében a kiosztásra váró hét mandátum közül hatot - négy képviselő és két szenátori posztot - az RMDSZ jelöltjei nyertek meg. Kovászna megyében a hat kiosztásra váró mandátum közül ötöt - három képviselőit és két szenátusit - szereztek meg, míg Maros megyében 3 képviselője, és egy szenátora lesz a pártnak. Utóbbi Markó Béla, aki majdnem 90 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 65,13 százalékát szerezte meg.

Kolozs megyében 1 szenátori hely biztos, viszont a már több parlamenti cikluson keresztül szenátori posztot betöltő Eckstein-Kovács Pétert helyett az ugyancsak RMDSZ-es Szedilek Lenke szerezte meg. László Attila, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke a Szabadság című napilapnak elmondta: a szövetség az előző parlamenti ciklushoz hasonlóan három mandátumot kaphat visszaosztás révén a megyében.

Bihar megyében az RMDSZ egy szenátori és két képviselői helyhez jutott úgy, hogy jelöltjei megszerezték kerületükben a voksok többségét, Szatmár megyében pedig egyelőre egy szenátori és egy képviselői mandátum biztosan jut a pártnak. Szilágy megyében is van egy már megszerzett képviselői mandátuma az RMDSZ-nek.

A mérleg nyelve

A romániai választások igazi győztese a Calin Popescu Tariceanu vezette, jelenleg kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL), pártja nélkül ugyanis nem tudnak se a szociáldemokraták, se a demokrata-liberálisok kormányt alakítani - összegezték a választások eddigi eredményeit romániai elemzők. A televíziós műsorok riportjai és a hétfői lapok kommentátrjai szerint a választási eredmény logikája alapján a jelenlegi miniszterelnök liberális pártja lesz a mérleg nyelve, kivéve persze, ha Geoana és Basescu pártja nagykoalícióra lép.

A több mint 6 százalékot szerző RMDSZ akkor juthat kormányzati szerephez, ha a leendő miniszterelnök stabil többséget akar a kormánykoalíció számára. Hogy ki, kivel lép szövetségre, azt csak találgatni lehet, a román lapok szinte minden variációt lehetségesnek tartanak.