Az első fekete bőrű igazságügy-miniszter amerikai kormányban

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok történetének első fekete bőrű igazságügy-miniszterét jelölte ki Eric Holder személyében Barack Obama megválasztott amerikai elnök - írja a USA Today. A lap történelmi lépésnek minősíti a döntést.
Vágólapra másolva!

Amint arról korábban már voltak találgatások, régi tanácsadóját, Eric Holdert nevezi ki igazságügy-miniszternek Barack Obama megválasztott amerikai elnök - írja a USA Today. Holder ezzel az Egyesült Államok első fekete bőrű politikusa lesz ebben a tisztségben. Holder már korábban is több elsőséget szerzett, ő volt az első afroamerikai szövetségi ügyész és az első afroamerikai igazságügyminiszter-helyettes.

Az amerikai lap szerint az 57 éves Holder miniszteri jelölése olyan korlátok ledöntésével ér fel, amelyeket Obama elnökké választása is jelent. Azt a tárcát fogja irányítani, amely az amerikai polgárjogok legfőbb őrzője. Kinevezése egyebek mellett új fénybe helyezi az amerikai igazságszolgáltatás faji aránytalanságait a USA Today szerint.

Az újság adatai szerint 2007 júniusában az Egyesült Államokban 100 ezer afroamerikai férfiból 4618 börtönben ült. A spanyol ajkú férfiak esetében ez a szám 1747, a fehéreknél 773 volt.

Holdernek több fontos kérdésre kell megoldást találnia a lap szerint. Mindenekelőtt el kell döntenie, mi lesz a kubai Guantánamón őrzött terroristagyanús emberek sorsa, és határoznia kell, kibocsát-e új előírásokat az ilyen elemek vallatásával, titkos lehallgatásával kapcsolatban a Bush-kormány agresszív szabályai után.

Holderrel szemben az az egyik legfőbb republikánus bírálat, hogy nem illik bele abba a képbe, amelyet Obama a Washingtonban végrehajtandó változásról kialakított. Holder ugyanis az előző demokrata párti elnök, Bill Clinton kormányában volt az igazságügyi tárca második számú vezetője. Korábban a főváros vezető szövetségi ügyészeként szigorával szerzett hírnevet, a posztra még Ronald Reagan elnök nevezte ki. Holder tagja volt azon szűk tanácsadói körnek, amely segített Obamának az alelnök kiválasztásában.