Érsekújváron találkozik a szlovák és a magyar államfő

Vágólapra másolva!
Hosszas gyeztetés után végül úgy döntött Sólyom László és Ivan Gasparovic hivatala, hogy Érsekújváron találkozik szombaton a két köztársasági elnök. Annak ellenére lesz Szlovákiában a találkozó, hogy a meghívó Sólyom volt.
Vágólapra másolva!

Szombaton a szlovákiai Érsekújváron (Nové Zámky) találkozik a szlovák és a magyar államfő - jelentette kedden este a pozsonyi TASR hírügynökség a szlovák elnöki hivatalra hivatkozva. Ivan Gasparovic és Sólyom László találkozója szombaton délelőtt tíz órakor lesz - közölte a hírügynökséggel Margita Ivanicková, az elnöki sajtóiroda munkatársa. A találkozó részleteit az után közlik, hogy ha már azokban a felek megegyeztek - jegyezte meg Ivanicková.

Korábban a magyar Köztársasági Elnöki Hivatal úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy a két államfő december 6-án Esztergomban találkozik. A szlovákok később jelezték, hogy ez a helyszín nem felel meg nekik. Diplomáciai forrásokból származó értesülések szerint azért, mert az előző államfői találkozóra Magyarországon került sor, így most Gasparovic szeretne a házigazda lenni.

A szlovák fél eredetileg december 5-ét és Tótkomlóst javasolta a találkozó dátumául és színhelyéül, de ezt viszont a magyarok nem fogadták el. A szlovákok ezután a szlovákiai Párkányhoz közeli Béla (Belá) települést javasolták. A magyar államfő azt javasolta szlovák kollégájának, hogy "a korábban kialakult gyakorlatnak megfelelően nyilvánosság előtti párbeszédet folytatva tekintsék át a szlovák-magyar kapcsolatok szélesebb összefüggéseit, a két ország viszonyát terhelő problémák gyökereit".

A találkozó napirendjén nem olyan témák fognak szerepelni, amelyekben a felek nem értenek egyet, tehát nem a múltbeli sérelmek, hanem a szlovákok és a magyarok jövője, valamint együttműködésük az egységes Európában - közölte a múlt héten a szlovák elnöki szóvivő.

Ivan Gasparovic november 11-én Varsóban közös nyilatkozat kiadását javasolta Sólyom Lászlónak a szlovák-magyar kapcsolatok ügyében. A két ország államfője azért találkozhatott a lengyel fővárosban, mert mindketten részt vettek a függetlenség napja alkalmából rendezett lengyelországi központi ünnepségen.

Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője november közepén közölte az MTI-vel: Sólyom László a szlovák államfő által javasolt közös nyilatkozat helyett a két ország elnökének személyes találkozóját, az érdemi megbeszélést részesíti előnyben.

A magyar köztársasági elnök november kozepén hívta meg Ivan Gasparovicot. Nem sokkal a meghívó előtt, november 15-én találkozott Révkomáromban - hosszú idő után hivatalos találkozón - Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák kormányfő. A két miniszterelnök tárgyalásának középpontjában leginkább a november 1-jei dunaszerdahelyi futballmérkőzés állt, ahol szlovák rendőrök ütlegelték a magyar szurkolókat. A két ország közötti vitás ügyeket a találkozón nem sikerült megoldani.