Másodjára is halálra ítélték Vegyi Alit

Vágólapra másolva!
Második alkalommal mondták ki a halálos ítéletet Vegyi Alira, Szaddám Huszein egykori iraki diktátor unokatestvérére, volt iraki belügyminiszterre. Alit tavaly a kurdokkal, most kedden pedig a dél-iraki síitákkal szembeni népirtásokért ítélte el Bagdadban az iraki legfelsőbb büntető bíróság.
Vágólapra másolva!

Másodszor is halálra ítélték Irakban a Vegyi Ali néven ismert Ali Haszán al-Madzsidot, Szaddám Huszein egykori diktátor unokatestvérét, volt iraki belügyminisztert. A bagdadi zöld zónában székelő iraki legfelsőbb büntető bíróság kedden az 1991-es síita felkelés leverésében játszott szerepéért mondta ki rá az újabb halálos ítéletet.

Ugyancsak halálbüntetéssel sújtották Abdel Gáni Abdel Gafúrt, aki a kormányzó Báász párt dél-iraki vezetője volt a felkelés idején. További négy vádlott életfogytiglani börtönbüntetést kapott, hatot 15 évre ítéltek, hármat pedig felmentettek.

Madzsíd, miután az Irak által 1990 augusztusában megszállt Kuvait katonai kormányzója volt, belügyminiszterként tevékenykedett a síita felkelés megtorlásakor, amelynek a vád szerint 100 ezer halálos áldozata volt az ország déli tartományaiban.

Vegyi Alit először tavaly júniusban ítélték halálra, akkor 182 ezer iraki kurd 1980-as évekbeli lemészárlása miatt. A mostani vádlottak között volt egy másik halálra ítélt is, Szultán Hásim Ahmed at-Tai volt védelmi miniszter, akinek szintén a kurdok elleni vérengzés miatt kellett felelnie. Ő ezúttal 15 évet kapott.