Ficónak nem kellenek Gyurcsány javaslatai

Vágólapra másolva!
A szlovák miniszterelnök, Robert Fico szerdán bejelentette: elutasítja mind a hat kisebbségek védelméről szóló javaslatot, melyeket Gyurcsány Ferenc kormányfő tett a novemberi révkomári találkozón. Fico szerint Gyurcsány javaslatai elfogadhatatlanok, a magyar kisebbség jogai pedig biztosítottak Szlovákiában.
Vágólapra másolva!

Robert Fico szlovák miniszterelnök elutasította azt a kisebbségi kérdésekre vonatkozó hatpontos javaslatcsomagot, amelyet a novemberi révkomáromi találkozójukon Gyurcsány Ferenc kormányfő mutatott be neki. Fico kijelentette a szlovák kormány szerdai ülése utáni sajtóértekezleten: Szlovákiában "a magyar kisebbség jogai biztosítva vannak", és Gyurcsány Ferenc javaslatai "elfogadhatatlanok". Válasza mind a hat pontban elutasító, és már tájékoztatta is erről kormánya tagjait is.

Gyurcsány Ferenc elutasított javaslatai között szerepelt, hogy mindkét kormány vállaljon garanciát arra: a kisebbségi oktatás és kultúra intézményeit megkülönböztetett figyelemmel segíti és támogatja. Ennek részeként a szokásosnál és átlagosnál több támogatást juttat nekik, és igényeiket pozitív megkülönböztetésben részesíti. Gyurcsány azt is javasolta, hogy a kisebbségi oktatási intézmények szabadon használhassák a másik országban kiadott tankönyveket.

Indítványozta, hogy a két ország politikusai fogadjanak el egy nemzeti-nemzetiségi magatartáskódexet és állítsanak fel úgynevezett becsületbíróságot. A magyar miniszterelnök azt is kérte a Szlovák Nemzeti Tanácstól, hogy fontolja meg nemzeti és kisebbségi országgyűlési biztos megválasztását, és függessze fel, majd vonja vissza a magyar nemzeti jelképek használatát korlátozó rendelkezést.

A magyar fél hivatalosan még nem kapott tájékoztatást arról, hogy a szlovák miniszterelnök elutasította magyar partnere hatpontos javaslatcsomagját - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő szerdán. Úgy illik, hogy csak az után válaszolnak rá, ha ez megtörténik - tette hozzá.