Elúszott Obamaék abszolút többsége

Vágólapra másolva!
Republikánus politikus nyerte Georgiában a megismételt szenátorválasztást. Ezzel elszállt az esély arra, hogy a demokraták megszerezzék az abszolút többséget a szenátusban.
Vágólapra másolva!

Saxby Chambliss republikánus jelölt nyerte a szenátorválasztást Georgiában, ezzel a demokraták esélye elszállt arra, hogy megszerezzék az abszolút többséget az amerikai szenátusban - írja a BBC.

Georgiában azért kellett megismételni a választást, mert novemberben egy jelöltnek sem sikerült megszereznie a megválasztáshoz szükséges 50 százalékos többséget. Chambliss kampányában azt ígérte, hogy tűzfalként fog tevékenykedni a demokraták által irányított Washingtonban.

A demokratáknak összesen 58 szenátusi helyük van, és 60-re lett volna szükségük ahhoz, hogy meg tudják akadályozni a republikánusok obstrukcióját, vagyis azt, hogy az ellenzék hosszú ideig tartó szónoklatokkal akadályozza meg a nekik nem tetsző törvények elfogadását.

Minnesotában sem dőlt még el, ki nyeri az állam szenátusi helyét, itt jelenleg is tart a szavazatok újraszámlálása.

A demokraták a novemberi választáson többséget szereztek a törvényhozás mindkét házában, a képviselőházban és a szenátusban is, valamint jelöltjük, Barack Obama nyerte meg az elnökválasztást.