Kezdődik a koalíciós egyezkedés Romániában

Vágólapra másolva!
Pénteken megkezdi az egyeztetést a román államfő a pártokkal, hogy eldöntse, kit kér fel kormányalakításra. December 15-ig el kell dőlnie, milyen koalíció alakulhat.
Vágólapra másolva!

Traian Basescu román államfő pénteken fogadja hivatalában a romániai pártok delegációit, hogy feltérképezze, mely pártok koalíciójával milyen parlamenti többség jöhet létre, és így mely pártot bízza meg kormányalakítással. Az államelnök csütörtök este bejelentette: december 15-re hívta össze az új parlamentet. A pénteki konzultáció során meg akarja ismerni a pártok elképzeléseit.

Az államfő kiemelte, hogy döntésében a választók akaratát és a nemzeti érdeket fogja szem előtt tartani, vagyis azt, hogy olyan széleskörű parlamenti támogatással rendelkező kormány álljon fel, amely képes törvényeket elfogadtatni a nemzetközi pénzügyi válság hatásainak csökkentése érdekében. Reméli, hogy már december 15. előtt kormányalakítási megbízást tud adni, de ez a pártok közötti egyeztetésektől függ - tette hozzá.

Basescu elismerte, hogy a választások erkölcsi győztese a Szociáldemokrata Párt (PSD), amely a Konzervatív Párttal (PC) szövetségben a legtöbb szavazatot gyűjtötte össze, de a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) három mandátummal többet kapott. Románia alkotmánya szerint a mandátumok alapján kell eldönteni, hogy ki a győztes - mondta Basescu, majd hozzátette, hogy ő is ezt a szempontot tartja szem előtt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) küldöttségét délelőtt 11-kor fogadja az államfő. A párt a szavazatok több mint 6 százalékát, illetve 22 képviselői és 9 szenátori mandátumot szerzett meg.