Felfüggesztik a kanadai parlament működését

Vágólapra másolva!
Sikerült megúsznia a jövő héten esedékes parlamenti bizalmi szavazást a kisebbségben kormányzó kanadai kabinetnek, amely elérte, hogy januárig függesszék fel a törvényhozás működését. Három ellenzéki párt pedig már meg is egyezett a koalícióalakításban arra az esetre, ha hétfőn bukik a kormány.
Vágólapra másolva!

Január végéig felfüggesztik a kanadai parlament működését - jelentette be csütörtökön Stephen Harper miniszterelnök, akinek kisebbségi kormánya ezzel lélegzetvételnyi szünethez jut a politikai túlélésért vívott harcában. Harper a Michaelle Jean főkormányzóval folytatott megbeszélése után közölte, hogy kérésére a főkormányzó beleegyezett abba, hogy január 26-ig felfüggesszék az alsóház tevékenységét. A döntés példa nélküli a kanadai belpolitikában.

Harper kormánya ily módon megmenekült a jövő hétfőre tervezett parlamenti bizalmi szavazástól, amelyet szinte biztosan elvesztett volna. A kormányfő, aki korábban megígérte, hogy január 27-ig a parlament elé terjeszti az ország jövő évi költségvetését, most felszólította az ellenzéki képviselőket: a következő hetekben működjenek vele együtt a súlyosbodó pénzügyi-gazdasági világválság okozta problémák kezelésében.

A parlamenti kisebbségben lévő konzervatív kormány hivatalban maradhatott az október közepi előre hozott választások után, most azonban politikai túléléséért küzd. Az ellenzék azzal vádolja a kabinetet, hogy nem megfelelően kezelte a gazdasági válságot, és amiatt is kritizálják, mert a kormány megpróbálta megnyirbálni a pártok állami támogatását, ami különösen súlyosan érintette volna az ellenzéket.

Három parlamenti ellenzéki erő, a Kanadai Liberális Párt (LPC), a Québeci Blokk (BQ) és az Új Demokratikus Párt (NDP) hétfőn megegyezett: koalícióra lép egymással, ha Harper kormánya megbukik a jövő hétfőre tervezett bizalmi szavazáson, amit a parlamenti szünettel sikerült elkerülnie a kabinetnek.