Százezren vigyáznak a 3 millió mekkai zarándokra

Vágólapra másolva!
Százezer biztonsági vigyáz majd a szombaton kezdődő mekkai zarándoklatra érkező muzulmánok épségére, és a rendre. Hárommillió zarándokot várnak.
Vágólapra másolva!

Közel hárommillió muzulmán zarándokot várnak a szaúd-arábiai hatóságok az ötnapos mekkai zarándoklat, a háddzs első napjára, szombatra. A rend biztosítására mintegy százezerfős biztonsági szolgálat ügyel majd - jelentette be csütörtökön a szaúd-arábiai belügyminiszter. "Készen kell állnunk, nem szabad figyelmen kívül hagynunk semmilyen eshetőséget"- mondta a miniszter hozzátéve, hogy egyelőre nincs tudomása semmiről, ami megzavarhatja az vallási ünnepet.

Az óvatosság egyik oka, hogy a háddzs alig egy héttel a mumbai véres terrordráma után kezdődik. A szaúdi rendőrök tavaly 28 fegyverest tartóztattak le, akik a gyanú szerint a szent városok, Mekka és Medina körüli helyszínek megtámadására készültek a zarándoklat alatt.

A biztonságiak feladata azonban főleg a tüzek megelőzése, és a nagy tömegben a tülekedés megfékezése lesz. Korábban több százan vesztették életüket úgy, hogy a hatalmas tömeg eltaposta, agyonnyomta őket.

A zarándokok hétfőtől három napon át Mekka előtt fognak sátorozni a bejelentett zarándokoknak felállított táborokban. Több mint 1,75 millió "háddzs-vízumot" adnak ki világszerte a zarándokoknak, emellett félmillió szaúdi is engedélyt kap. Ugyanakkor minden évben százezrei érkeznek, akik nem jelentik be magukat, a hatóságok ellenük is próbálnak majd lépéseket tenni.

Minden egészséges hívő muzulmánnak kötelessége, ha anyagilag megengedheti magának, hogy életében legalább egyszer elzarándokoljon Mekkába, és megtisztuljon bűneitől. A zarándoklat a világon élő 1,3 milliárd muzulmánok nagy részének élete álma.