Leváltották a grúz védelmi és külügyminisztert

Vágólapra másolva!
Négy hónappal a grúz-orosz háború után átalakult a grúz kormány. Távoznia kellett a védelmi és a külügyminiszternek is. Szaakasvili szerint vérfrissítésre volt szükség.
Vágólapra másolva!

Kormányátalakítás keretében leváltották a grúz védelmi és külügyminisztert pénteken, négy hónappal a grúz-orosz háború után. A miniszterelnök, Grigol Mgaloblisvili pénteken bejelentette, hogy átalakítja kormányát, meneszti Eka Tkeselasvili külügyminisztert és Davit Kezerasvilit, a védelmi tárca vezetőjét. Rajtuk kívül a kormányfő az oktatási, illetve a kulturális minisztert is leváltotta. Változásra van szükség a védelem területén - hangsúlyozta Mgaloblisvili sajtótájékoztatóján.

Az eddigi kulturális miniszter kerül a külügyi tárca élére, míg a védelmi miniszter helyére eddigi helyettese kerül. Szaakasvili közölte: a kormány jól teljesített, de vérfrissítésre volt szükség.

Az augusztusi orosz-grúz háború óta Miheil Szaakasvili kormányára egyre nagyobb nyomás nehezedik. Az ellenzék azzal vádolja az elnököt, hogy megnyerhetetlen háborúba vitte bele a volt szovjetköztársaságot, ami szétzilálta a hadsereget és megfosztotta a gazdaságot a külföldi beruházásoktól a pénzügyi világválság idején.

A kormányátalakításokkal egy időben mondott le az állandó ENSZ-képviselő, Irakli Alaszania, aki vezető helyen áll a népszerűségi listákon és Szaakasvili elnök vetélytársa lehet. Szaakasvili korábban menesztette a vezérkari főnököt, aki beismerte, hogy hibákat követtek el a háborúban és rendezetlenül vonták ki a biztonsági erőket a két szakadár területről, Abháziából és Dél-Oszétiából.