Titkos helyre költöztették a kabuli dán követséget

Vágólapra másolva!
Biztonsági okokból titkos helyre költöztették a kabuli dán nagykövetséget, akárcsak korábban, a Mohamed-karikatúrák megjelenése után. A követség működik tovább.
Vágólapra másolva!

Dánia titkos helyre költöztette kabuli nagykövetségét az afganisztáni dán érdekeltségek elleni fenyegetések miatt - közölte pénteken a dán külügyminisztérium egyik illetékese. "Úgy döntöttünk, hogy ideiglenesen biztosabb és titkos helyre költöztetjük a nagykövetséget, miután a helyszínen tartózkodó szakértőink és a dán titkosszolgálatok megvizsgálták a helyzetet" - közölte Klavs A. Holm, aki azt nem árulta el, hogy a nagykövetséget is megfenyegették-e. A külképviselet továbbra is működik.

Merényletektől tartva a nagykövetség személyzetét egyszer már titkos helyre menekítették, még áprilisban, miután a dán sajtóban ismét megjelentették a Mohamed-prófétáról készült karikatúrákat. A személyzet májusban költözött vissza a nagykövetség épületébe.

Csütörtökön két dán katona halt meg a tálibokkal folytatott harcokban a dél-afganisztáni Hilmend tartományban. A dán kontingens eddig tizennyolc embert veszített az ázsiai országban.