Észak-Korea kizárná Japánt a tárgyalásokból

Vágólapra másolva!
Észak-Korea nem tekinti többé tárgyalópartnernek Japánt az ország nukleáris programjának felszámolását célzó hatoldalú pekingi tárgyalásokon. A phenjani külügyminisztérium szombati közleménye két nappal azelőtt látott napvilágot, hogy a hatok - a két Korea, az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország - képviselői találkoznak a kínai fővárosban a holtpontra jutott tárgyalások felélesztésére.
Vágólapra másolva!

"Japánnak sem indoka, sem jogosítványa nincsen arra, hogy részt vegyen a tárgyalásokon. Ellenkezőleg, csupán akadályt jelent a közös cél elérésének útjában" - hangsúlyozta az észak-koreai külügyi szóvivő.

Az észak-koreai nyilatkozat válasz arra a japán döntésre, mely szerint Tokió nem hajlandó a 2007. februári pekingi megállapodás ellenére segélyeket szállítani Phenjannak az Észak-Koreában eltűnt japán állampolgárok rendezetlen ügyére hivatkozva. Észak-Korea 2002-ben elismerte 13 japán állampolgárnak az 1970-es, 80-as években titkos szolgálatuk általi elrablását és öt áldozatnak lehetővé tette a hazatérést. A további nyolcról viszont azt állítja, hogy meghaltak. Tokió azonban bizonyítékokat követel halálukról, és feltételezi, hogy a beismerteken túl is voltak további elrabolt japánok. A két ország júniusban megállapodott az ügy rendezéséről, komoly előrehaladás azonban azóta sem történt.