Bezár a cofee-shopok és bordélyházak fele

Vágólapra másolva!
Az amszterdami városi vezetés szombaton bejelentette, hogy bezárják a híres-hírhedt bordélyházainak és coffee-shop-jainak legalább a felét annak a programnak a keretében, amely az óváros központjának megtisztítását célozza. Az elöljárók döntésüket azzal indokolták, hogy ki akarják űzni a városból a szervezett bűnözést és az olyan üzletágakat, amelyek "a bűnözést táplálják", mint a prostitúció, a szerencsejáték-termek, a smart shopok és a coffee-shopok, ahol szabadon árusítják a könnyű drogokat.
Vágólapra másolva!

"Ezeknek csökkentésével, illetve egy övezetbe való telepítésével könnyebb lesz kezelni őket és felszámolni a bűnöző infrastruktúrákat" - áll a városi tanács közleményében. A városatyák ugyancsak csökkenteni akarják azokat az intézményeket, amelyek szerintük hozzájárultak a városközpont "hanyatlásához", mint a sex-shopok, a peep-show-k, és masszázsszalonok. Az amszterdami tanács szerint "túl sok van belőlük", és feltételezik, hogy egyeseket a kábítószerdílerek és a várost prostituáltakkal ellátó emberkereskedők pénzmosásra használják.

A szombaton bejelentett terv értelmében a város 30-40 millió eurót fordít arra, hogy szállodákat, éttermeket, kulturális intézményeket telepítsen Amszterdam központjába. Egyúttal átképzést kínálnak a prostituáltaknak és a coffee-shopok alkalmazottainak, akik a terv révén elvesztik megélhetésüket.

Hollandiában 2000 óta legális a prostitúció, ezzel vált hivatalossá hosszú évtizedek tolerancia-politikája e téren. A könnyű drogok fogyasztása és öt grammig terjedő birtoklása 1976 óta nem büntethető az országban, ugyanakkor termelésük illegális.