Teljes harckészültség volt 24 órán át az atomfegyverekkel is rendelkező pakisztáni hadseregnél november 28-án, két nappal a mumbai (bombayi) vérengzés után egy telefonos tréfa miatt.

Egy csaló Pranab Mukherdzsi indiai külügyminiszternek adva ki magát, felhívta Aszif Ali Zardari pakisztáni elnököt és megfenyegette. Ezt követően rendelték el a riadót a hadseregnél és mozgósították a légierőt a lehetséges indiai agressziót várva. A hírt diplomaták és biztonsági illetékesek is megerősítették - száolt be a Dawn című pakisztáni napilap szombati számában.

A csalót - aki aznap megpróbált telefonon beszélni Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel is, de az amerikai biztonsági ellenőrzések ezt meghiúsították - eddig még nem sikerült azonosítani. A Dawn szerint nyomoznak az ügyben Indiában és Pakisztánban egyaránt. A pakisztániak szerint a telefonhívás Újdelhiből jött, az indiai titkosszolgálat szerint azonban a telefonszámot manipulálhatták is.

Végül Iszlámábád és Újdelhi között - néhány meg nem nevezett nagyhatalmi vezető segítségével - lázas diplomáciai egyeztetésekkel sikerült tisztázni a félreértést és elkerülni a háborút.