Utakkal, hidakkal, új izzókkal rázná fel Amerikát Obama

Vágólapra másolva!
50 éve példátlan infrastrukturális beruházásokkal rázná fel a betegeskedő amerikai gazdaságot és teremtene milliónyi új munkahelyet Barack Obama megválasztott amerikai elnök. Utakat, hidakat építtetne, energiatakarékossá tenné a középületeket és az iskolákat, illetve minden iskolásnak biztosítaná az internet-kapcsolatot.
Vágólapra másolva!

Az 1950-es évek óta nem látott mértékű infrastrukturális befektetéseket ígér Barack Obama megválasztott amerikai elnök. A politikus szombati beszédében körvonalazta az elképzelést, amely része egy összesen 2,5 millió új munkahely megteremtését célzó tervnek.

"Milliónyi munkahelyet teremtünk egy olyan új infrastrukturális beruházással, amilyenre a szövetségi autópálya-hálózat 1950-es években történt kiépítése óta nem volt példa - mondta - Új és okos módon használjuk fel az adókból befolyó dollárokat, és bevezetünk egy egyszerű szabályt: használd fel, vagy elveszíted. ha egy állam nem használja fel gyorsan út- és hídépítésre, akkor elveszíti a pénzt."

Az iskolaépületek modernizálásáról, és az internet-hozzáférés kiterjesztéséről beszélt. Utóbbit minden kórháznak és iskolásnak biztosítaná. Azt mondta, hogy abban az országban, ahol kitalálták az internetet, minden gyereknek esélyt kellene adni, hogy rákapcsolódjon. Azt is mondta, hogy energiatakarékosabbá kellene tenni a középületeket, új fűtési rendszerrel és energiatakarékos izzókkal. "Most a mi kormányunk fizeti a világ legmagasabb energiaszámláját. Ezen változtatnunk kell - közölte.

A megválasztott amerikai elnök egyik legsürgősebb feladata a betegeskedő amerikai gazdaság felrázása. Csak november folyamán félmillióval nőtt a munkanélküliek száma Amerikában, amire 1974 óta nem volt példa, és amivel 15 éves csúcspontra (6,7 százalékosra) emelkedett a munkanélküliek aránya.