Egy japán származású volt katonatisztet nevez ki Barack Obama veterányügyi miniszternek. A 66 éves Eric Ken Shinseki az Európában állomásozó amerikai haderők főparancsnoka is volt, NATO-missziót vezetett Bosznia-Hercegovinában, majd az amerikai szárazföldi hadsereg vezérkari főnöki tisztségéből ment nyugdíjba.

Japán származású tábornokot nevez ki Barack Obama veteránügyi miniszternek. Ezt a megválasztott amerikai elnök szombaton este jelentette be az NBC tv-csatornának adott interjúban.

A 66 éves Eric Ken Shinseki, aki a West Point amerikai katonai akadémián végzett, majd megsebesült a vietnami háború idején, az Egyesült Államok történetének első ázsiai származású négycsillagos tábornoka volt. 1997-től az Európában állomásozó amerikai haderők főparancsnoka volt, NATO-missziót vezetett Bosznia-Hercegovinában, majd 1999-ben Bill Clinton elnök az amerikai szárazföldi hadsereg vezérkari főnökének nevezte ki.

E tisztségéből vonult nyugdíjba 2003-ban, miután összekülönbözött Donald Rumsfeld akkori védelmi miniszterrel. Shinseki ugyanis úgy vélekedett, hogy több katonára van szükség az iraki katonai akció sikeres végrehajtásához, mint amennyivel a Pentagon számolt.

Obama vasárnap Chicagóban egy sajtókonferencián jelenti be hivatalosan jelöltjének nevét. A bejelentés külön érdekessége, hogy egybeesik a Pearl Harbour elleni 1941-es japán támadás 67. évfordulójával.