Feladhatja a NATO Pakisztánt a tálibok miatt

Vágólapra másolva!
Már Afganisztán 72 százalékát ellenőrzik a tálibok - állítja egy nemzetközi szervezet jelentése. Romlik a helyzet Pakisztánban is, ahol egyre több támadást intéznek a felkelők a NATO-csapatok utánpótlási útvonalai ellen. A NATO szerint a probléma nem jelent katonai kockázatot, mégis áttervezik az ellátási útvonalakat.
Vágólapra másolva!

Átalakítja afganisztáni csapatainak utánpótlási útvonalait a NATO, mivel az eddig használt pakisztáni utak nem biztonságosak - írja a Guardian. Az elmúlt hónapokban négy komoly támadás érte Pakisztánban a NATO ellátó bázisát, ebből kettőt az elmúlt három napban hajtottak végre, feltehetően afgán ellenállók.

Vasárnap és hétfőn is támadás érte Pesavar közelében a NATO-ellátmányt. Vasárnap 145 jármű, teherautó, konténer és két páncélozott személyszállító semmisült meg, hétfőn pedig 50 konténernyi utánpótlást semmisítettek meg jól szervezett akcióban a felkelők. Egy hete 22 utánpótlást szállító teherautót támadtak meg, szintén Pesavarban.

A Guardian közelebbről meg nem nevezett illetékeseket idéz, akik azt mondták, a támadásoknak nincs katonai jelentőségük, és nem veszélyeztetik érdemben az ellátást. A NATO vezetői a brit lap szerint mégis az Afganisztánnal határos szovjet utódállamokkal, Tádzsikisztánnal, Türkmenisztánnal és Üzbegisztánnal tárgyalnak az afgán utánpótlási útvonalak átalakításáról. A Guardian szerint közel a megállapodás, amit egy Oroszországgal, Ukrajnával és Fehéroroszországgal kötött egyezmény tehet teljessé.

A legnagyobb problémát az afganisztáni NATO-csapatok üzemanyag-ellátása jelentheti. Jelenleg évi 341 millió liter benzint használnak a NATO afganisztáni csapatai, amelynek 70 százaléka Pesavaron át jut el az afgán területekre.

Tálibok a főváros kapujában

Nem áll jól a NATO Afganisztánban sem - állítja egy hétfőn közzétett jelentés. Az International Council on Security and Development nevű, konfliktusövezetek problémáit feltérképező szervezet azt állítja, a tálib felkelés egyre kiterjedtebb, és Kabul körül is szorul a hurok. A jelentés szerint a tálibok már Afganisztán 72 százalékát tartják ellenőrzésük alatt, pedig tavaly ez az arány még csak 54 százalék volt.

A jelentés a problémák között említi, hogy a Kabulból az ország északi részére vezető négy főút közül kettőt tálib befolyás veszélyeztet, pedig ez az országrész korábban biztonságosnak számított. "A tálibok a főváros kapujában állnak, és akkor szivárognak be a városba, amikor csak akarnak" - írja a jelentés.

James Appathurai, a NATO szóvivője a jelentésre reagálva a BBC-nek azt mondta, hogy a következtetések tévesek. Bár azt elismerte, hogy az afgán újjáépítés nem sikertörténet, hozzátette, a helyzet "nem is olyan rossz, ahogy a jelentés beállítja". A NATO szerint valóban aktívabbak ugyan a tálibok, de komolyan nem tudták megvetni a lábukat olyan területeken, ahol nemzetközi erők vannak jelen.

A jelentés azt javasolja, hogy a NATO folytassa a megszállást és a hírszerzési munkát, növelje 80 ezerre az országban állomásozó katonák számát és fektessen nagyobb súlyt az újjáépítésre, mert ennek sikertelensége a tálibok kezére játszik. A jelentés szerint fel kell hagyni a máktermesztés üldözésével is. A permetezések és az ültetvények felégetése helyett legalizálni kellene a termesztést, így ugyanis munkát adnának az afgán parasztoknak, akik nem kényszerülnének a tálibokkal való együttműködésre.