Idősotthonba viszik a kiöregedett rabokat Kínában

Vágólapra másolva!
Kétezer embert bocsátanak szabadon kínai börtönökből az év végéig. A lépést részben anyagi, részben humanitárius okokkal indokolják. Az idős rabok ápolása például túl sokba kerül a börtönöknek.
Vágólapra másolva!

Humanitárius okokból és a börtönök költségeinek csökkentése érdekében az év végéig 2000 beteg és öreg rabot helyeznek feltételesen szabadlábra Délnyugat-Kínában. Szecsuan (Sichuan) tartományban közel 5000 öreg vagy beteg rabot tartanak nyilván a különböző fegyintézetekben, akik közül sokan már önmaguk ellátására sem képesek. Az elítéltek közül először harminchatot engednek szabadon, akik közül 14-et más rabok ápolnak.

A börtönlakók egészségügyi ellátását és kórházi költségeit is a büntetés-végrehajtási intézeteknek kell állniuk. Az egyik fegyintézeti tisztségviselő szerint egy rendszeres kórházi ellátást igénylő májbeteg rab több tízezer jüan (többszázezer forint) pluszköltséget jelent.A feltételesen szabadlábra helyezett elítélteket, ha nincs senki, aki gondoskodjon róluk, idősek otthonában helyezik el.