Kitüntetést kapott Göncz Árpád Szlovákiában

Vágólapra másolva!
A nemzetek közép-európai együttélésének segítéséért járó Ján Langos-díjjal tüntették ki Göncz Árpád volt köztársasági elnököt szerdán Szlovákiában. Édesapja nevében Göncz Kinga külügyminiszter vette át az elismerést Pozsonyban.
Vágólapra másolva!

Nemzetközi Ján Langos-díjjal tüntették ki Szlovákiában Göncz Árpád volt magyar köztársasági elnököt. Az egykori pozsonyi megyeházán megtartott díjátadó ünnepségen megjelent a szlovák és a cseh külügyminiszter, Ján Kubis és Karel Schwarzenberg is. A cseh diplomácia vezetője tavaly elsőként kapta meg a Ján Langos-díjat, amelyet az emberi jogok napja alkalmával adnak át a kitüntetettnek. Az elismerést a Ján Langos Alapítvány és a Pontis Alapítvány ítéli oda közösen olyan személyiségeknek, akik kiemelkedő módon járultak hozzá az emberi jogok érvényesítéséhez és a nemzetek együttéléséhez Közép-Európában.

"A díj odaítélésével olyan személyiségeket szeretnénk támogatni és elismerni, akik számára az igazság és a szabadság olyan értékek, amelyekért érdemes harcolni" - jelentette ki az ünnepségen Gabriela Langosová, az alapítvány elnöke, Ján Langos özvegye.

Édesapja nevében Göncz Kinga vette át a kitüntetést. Azt mondta: apja meggyőződése, hogy "a térség népeinek a szabadság érdekében békében és bizalomban kell élniük egymással". "A régió államainak sorsa közös, nincs külön út sem a szlovák, sem a magyar nemzet számára. Csak együtt lehetünk sikeresek, egymás ellenében nem. Csak úgy lehetünk jó európaiak, ha jó közép-európaiak is vagyunk" - mondta a külügyminiszter.

Ján Langos a volt csehszlovák szocialista rendszer ellenzékijeként az emberi jogok tiszteletben tartásáért küzdött, majd az 1989-es bársonyos forradalom után két évig csehszlovák belügyminiszter volt. Az ezredfordulót követően a szlovák Nemzeti Emlékezet Intézetének megalapítója és első vezetője volt. 2006 júniusában autóbalesetben vesztette életét Kelet-Szlovákiában. Ján Langos egész életében a szoros szlovák-magyar és közép-európai együttélés meggyőződéses híve volt.