Meghívták Markóékat is az alakuló román kormányba

Vágólapra másolva!
A Demokrata-Liberális Párt miniszterelnök-jelöltje, Theodor Stolojan kapott kormányalakítási megbízást Traian Basescu román államfőtől. A kinevezett kormányfő a választáson pártjával fej fej mellett végzett szociáldemokratákat és az RMDSZ-t hívta meg a kabinetbe. A magyar párt így továbbra is kormányon maradhat.
Vágólapra másolva!

Theodor Stolojan, a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) miniszterelnök-jelöltje kapott szerdán kormányalakítási megbízást Romániában. Traian Basescu államfő közölte, olyan emberre kívánta ruházni ezt a feladatot, aki képes a jelenlegi gazdasági világválságból eredő problémákat kezelni, és van elegendő tekintélye ahhoz, hogy biztosítsa az állami intézmények megfelelő működését. A PD-L-t korábban Basescu vezette, de államfővé választását követően kilépett belőle.

Stolojan közölte, a kormányban a PD-L-en kívül a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kaphat helyet. A két párt előzőleg jelezte, hogy szívesen közreműködik a demokrata-liberálisokkal a kormányzásban. A PSD és a PD-L szinte fej fej mellett végzett a romániai választásokon, együtt mind a szenátusban, mind az alsóházban többséget alkotnak, még az RMDSZ nélkül is. A két párt az előző ciklusban ellenzékben volt, jóllehet a PD-L még a kormánykoalíció tagjaként kezdte 2004-ben. Az RMDSZ a mostani választáson harmadik helyezettként végzett nemzeti liberálisokkal közösen vitte a most távozó kisebbségi kormányt.

A kinevezett kormányfő szerint céljuk egy olyan kormányprogram megvalósítása, amely alkalmas a gazdasági válság romániai hatásainak ellensúlyozására. Azt mondta, reméli, hogy december 22-ig az új parlament megszavazza majd az új kormányt. Basescu elnök ezt követően közölte, a miniszterelnöki megbízás négy évre szól. Az utóbbi napokban ugyanis a sajtóban folyamatosan hallani lehetett arról, hogy esetleg két évig a PD-L, majd újabb két esztendeig a PSD adná a miniszterelnököt.