Rendőrőrsre támadtak az athéni tüntetők

Vágólapra másolva!
A rendőrség szerint csütörtökre csillapodott az erőszak Görörországban, Athénban többezer ember vett részt békés felvonuláson. Megtámadtak viszont egy athéni rendőrőrsöt és több helyen barikádokat emeltek a görög fővárosban napok óta tüntető diákok. Görögországban a hétvége óta folyamatosak az utcai harcok, a maszkos, kapucnis randalírozók több egyetemet és középiskolát is megszállva tartanak. A zavargások egy 15 éves tüntető fiú halála miatt robbantak ki, akit - egyelőre tisztázatlan körülmények között - rendőrök lőttek le.
Vágólapra másolva!

Ismét összecsapott a rendőrséggel csütörtök este a görög fővárosban tüntetők egy csoportja, de a többség - úgy négyezer ember - békés felvonulást tartott Athénban. A békés tiltakozók - helyszíni jelentések szerint zömmel parlamenten kívüli baloldali csoportok támogatói - a parlamenthez vonultak.

Több vidéki városban is voltak megmozdulások: északon, Szalonikiben és a nyugat-görögországi Patraszban is több ezren tiltakoztak az ellen, hogy a múlt hét végén rendőrök lelőttek egy 15 éves tüntető fiút, Alekszisz Grigoropuloszt. Egyik városból sem érkezett hír rendbontásokról. A csütörtöki felvonulásokon igyekeztek elhatárolódni az ötödik napja tartó zavargások résztvevőitől.

Az athéni műszaki egyetemnél 200 fiatal összecsapott a rendőrséggel, amely ismét könnygázt vetett be. Huszonnyolc embert őrizetbe vettek. A görög fővároshoz közeli kikötővárosban, Pireuszban a tüntetők szemetes konténereket gyújtottak meg. Az újabb összecsapások ellenére a rendőrség közlése szerint az elmúlt napokhoz képest csillapodott az erőszak.

Csütörtök délelőtt a görög diákok megtámadtak egy rendőrőrsöt Athénban. A tüntető diákok összecsaptak a rendőrökkel, köveket és Molotov-koktélokat dobáltak az épületre, amely nem messze fekszik a legnagyobb athéni egyetemtől - írja a BBC. A csütörtöki utcai harcban legalább egy ember megsérült. Athén több pontján barikádokat is emeltek a tiltakozók, akik Görögország-szerte több egyetemet és középiskolát is megszállva tartanak.

A zavargások szerdán is folyamatosak voltak a rendőrök és a fiatalok között az athéni Műszaki Egyetemnél. A főváros központjában, ahol az egyetem is található, negyven fiatal zúdított kőzáport a rendőrökre, akik könnygázgránátokkal válaszoltak. A hatóságok előállítottak három kődobálót. A rendőrség szerint 15 felsőoktatási intézményt és száz középiskolát tartanak megszállva diákok Athénban és az észak-görögországi Szalonikiben.

Szalonikiben szerdán tucatnyi diák barikádozta el magát az egyetem területén. Számos tanár számolt be a sajtóban arról, hogy irodáját és irattárát kifosztották. A görög törvények értelmében a rendőrség nem avatkozhat be az egyetemek területén. A belügyminisztérium szerint a diákok csütörtök estére újabb megmozdulást terveznek tartani Athénban.

A görög kormány dolgát szerdán tovább nehezítette, hogy kérésük ellenére a szakszervezetek nem álltak el a szerdára meghirdetett általános sztrájktól. A részvétel a sztrájkon ugyan elmaradt a várttól, de így is megbénult a görög főváros, és újabb zavargások is voltak az éjjel. A tiltakozók még arra a bíróságra is Molotov-koktélokat dobtak, ahol a szombaton meggyilkolt fiatal megölésével gyanúsított rendőröket őrzik. Az egyik rendőr védőügyvédje ugyanakkor a ballisztikai vizsgálatokra hivatkozva azt állította, hogy a 15 éves fiú halála baleset volt, egy eltévedt lövedék okozta. A két rendőrt előzetes letartóztatásba helyezték.

Óvatosságra inti a magyarokat a Külügyminisztérium

Körültekintést kért a tiltakozó megmozdulásokat kísérő erőszakos események miatt a Görögországba utazó vagy már ott tartózkodó magyar állampolgároktól csütörtöki közleményében a Külügyminisztérium. A tárca azt tanácsolja a magyaroknak, kerüljék a nagyobb csoportosulásokat, tömegrendezvényeket, a megerősített rendőri felvonulással járó demonstrációk helyszíneit.

Javasolják, hogy utazásukat megelőzően érdeklődjenek szállásadójuknál, hogy az adott környéket mennyiben érintik a már bejelentett tüntetések, mert előfordulhat, hogy "egyes szállodák a szolgáltatások elvárható színvonalát nem minden esetben tudják biztosítani az ide látogató turistáknak". A segítségre szoruló magyarok a 00-30-694-860-1793-as telefonszámon hívhatják a külképviselet éjjel-nappal működő ügyeleti telefonját.