Ismét több ezren a görög utcákon

Vágólapra másolva!
Több ezren tüntettek szombaton Görögországban amiatt, hogy egy héttel ezelőtt egy rendőr lelőtt egy diákot. A szakértői vizsgálat eredményét még nem hozták nyilvánosságra, lapértesülések szerint azért, mert ez a rendőr verzióját támasztaná alá, miszerint gellert kapott a golyó. A tüntetés estére utcai harcba csapott át, fiatalok egy csoportja Molotov-koktéllal támadott egy rendőrőrsöt, és bankfiókokat, mire a hatóság könnygázt vetett be.
Vágólapra másolva!

Szombat este Molotov-koktélokat dobtak egy rendőrőrsre, valamint több bankfiókra fiatal tüntetők Athénban - közölték rendőrségi tisztségviselők és szemtanúk. A belvárosi rendőrőrsöt tüntetők tucatjai támadták meg. A környező utcákon később mintegy száz, arcát sállal, álarccal eltakaró fiatal összecsapott a rendőrökkel, akik könnygázt vetettek be a tömeg feloszlatására. A tüntetők Molotov-koktélokat dobtak a görög jegybank és egy másik pénzintézet két fiókjára, valamint a környezetvédelmi minisztérium egyik irodájára, illetve szemetes kukákat gyújtottak fel.

Görögországban napközben több ezer fiatal tüntető vonult az utcákra az egy héttel ezelőtt lelőtt diák halála ellen tiltakozva. Az athéni Szintagma téren kétezren gyűltek össze, többségében diákok. A tüntetők a rendőröket szidalmazó jelszavakat skandáltak, néhányan "Gyilkosok" feliratú táblákat emeltek a magasba. Patraszban és Szalonikiben összesen négyezren demonstráltak a rendőri erőszak ellen.

A 15 éves Alexisz Grigoropulosz életét egy rendőri fegyverből származó golyó oltotta ki múlt szombaton. A görög hatóságok még mindig nem hozták nyilvánosságra a ballisztikai vizsgálat hivatalos eredményét. Meg nem erősített lapértesülések szerint a szakértők arra jutottak, hogy a fiú halálát egy gellert kapott lövedék okozta. Az egyik lap ügyészségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a vizsgálat során vakolat nyomait találták a golyón.

Rendőrségi forrásokból az szivárgott ki szombaton, hogy a hatóságok azért késlekednek a hivatalos ballisztikai eredmény közzétételével, mert attól tartanak, hogy az ismét zavargásokat szíthatna. Sok tüntetőnek ugyanis meggyőződése, hogy a rendőr szándékosan lőtt rá a fiúra, és nem kizárt, hogy azt gondolják: a rendőrség manipulálta a szakértői vizsgálatot.

Múlt szombaton egy rendőr figyelmeztető lövést adott le, amikor tizenéves fiúk egy csoportja rátámadt egy rendőrautóra, a golyó azonban halálosan megsebesítette az egyik fiút. Az eset nyomán zavargások törtek ki több görög városban, randalírozó fiatalok kirakatüvegeket zúztak be, és felgyújtottak több autót. Legalább 70-en megsebesültek a tüntetők és a rendőrök közti összecsapásokban, a hatóságok több mint 200 embert őrizetbe vettek.