Újabb támadás érte a pakisztáni NATO-bázist

Vágólapra másolva!
Újabb támadás érte Pakisztánban, Pesavar közelében az afganisztáni utánpótlását biztosító NATO-bázist: a tálib lázadók 11 teherjárművet és 13 konténert gyújtottak fel szombatra virradóra. A múlt héten 145 járművet tettek tönkre a lázadók, akik miatt a szövetség hamarosan új útvonalak után nézhet.
Vágólapra másolva!

A NATO erők utánpótlását biztosító 11 teherjárművet és 13 konténert gyújtottak fel szombaton tálib felkelők Pakisztán északnyugati részében - közölte a helyi rendőrség. A támadás egy, a NATO-erőket kiszolgáló, Pesavar város közelében lévő bázison történt. A tűzoltóknak sikerült megakadályozni, hogy a tűz átterjedjen húsz másik teherautóra.

Az Afganisztánba vezényelt külföldi haderő utánpótlásának 80-90 százaléka Pakisztánon keresztül érkezik, az árut Karacsi kikötőjében rakodják át hajókról teherautókra. A pesavari bázisokat már több támadás és fenyegetés érte. Egy héttel ezelőtt 145 jármű, teherautó, konténer és két páncélozott személyszállító semmisült meg, majd egy nappal később 50 konténernyi utánpótlást semmisítettek meg a felkelők.

A brit Guardian című lap korábban úgy értesült, hogy a támadások miatt a NATO átszervezné az utánpótlási vonalakat. A lap szerint a szövetség az Afganisztánnal határos szovjet utódállamokkal, Tádzsikisztánnal, Türkmenisztánnal és Üzbegisztánnal tárgyal. A legnagyobb problémát az afganisztáni NATO-csapatok üzemanyag-ellátása jelentheti. Jelenleg évi 341 millió liter benzint használnak a NATO afganisztáni csapatai, amelynek 70 százaléka Pesavaron át jut el az afgán területekre.