JFK lánya is Clinton szenátori székére pályázik

Vágólapra másolva!
A New York Times szerint John F. Kennedy elnök lánya, Caroline Kennedy is pályázik a külügyminiszteri posztra távozó Hillary Clinton szenátori székére. Bár Caroline korábban nem foglalkozott politikával, a Kennedy család nyiltan támogatta Barack Obamát, ő pedig még az alelnökjelöltet kiválasztó szűk csapatba is bevette a nőt.
Vágólapra másolva!

Újabb Kennedy kerülhet az amerikai szenátusba, miután Caroline Kennedy, a meggyilkolt John F. Kennedy elnök lánya szeretné átvenni Hillary Clinton szenátori helyét - közölte a New York Times hétfőn. Clinton, akit Barack Obama, a leendő elnök kormánya külügyminiszterének kért fel, megválik szenátori mandátumától, a poszt betöltéséről az állam kormányzója dönt.

Caroline Kennedy állítólag kérni fogja David Patersont, New York állam demokrata párti kormányzóját, hogy az ő személyét is vegye számításba, amikor dönt a szenátori mandátumról. A szenátusnak 1962 óta tagja egy másik Kennedy: Caroline nagybátyja, a 76 éves Edward Kennedy, a meggyilkolt John öccse. Ő Massachusetts államot képviseli a kongresszus felsőházában. Júniusban agyműtétet hajtottak rajta végre, azóta otthonában lábadozik, de a terv szerint januárban ismét bekapcsolódik a szenátus munkájába.

A New York Times értesülése szerint Caroline Kennedy - akit barátai nem feltűnő, de határozott emberként ismernek - sokáig vívódott, hogy feladja-e eddigi életstílusát, amelyet a nyilvánosság elkerülése jellemzett. Ha kinevezik, Caroline Kennedy azt a szenátori posztot fogja betölteni, ahol egykor bácsikája, a néhai Robert F. Kennedy is dolgozott.

Az újság szerint Caroline Kennedy szándéka valószínűleg nagyban fogja befolyásolni a kormányzó döntését, jóllehet több demokrata politikus korábban megkérdőjelezte, hogy az 1963-ban meggyilkolt legendás elnök lánya alkalmas a szenátorságra. Gary Ackerman queensi képviselő azt mondta, a Kennedy-lányt csak a neve miatt ismerik, egyéb eredményt nem tud felmutatni. Mások viszont, közöttük Michael R. Bloomberg polgármester, ellenkező értelemben nyilatkoztak.

A Manhattanben élő Caroline Kennedy idén szokatlan nyíltsággal kiállt Barack Obama elnökjelöltsége mellett. A The New York Times szerint barátok lettek: Obama bevette őt abba a szűk csapatba, amely átvilágította a lehetséges alelnökjelölteket. Az 51 éves Caroline Kennedy eddig többnyire jótékonysági tevékenységgel foglalkozott, valamint a családjához kapcsolódó intézményeknél dolgozott, ő a Kennedy-könyvtár Alapítvány elnöke.

A New York-i szenátori poszt esélyesei között emlegetik az állam főügyészét, Andrew M. Cuomót. A Fox News hírcsatorna korábbi értesülése szerint a szenátori mandátumra pályázik Caroline unokabátyjának, Robert Kennedynek., a szintén meggyilkolt egykori igazságügy-miniszternek a fia is.