A szárazföldön is üldözhetik a szomáli kalózokat

2008.12.17. 1:07

Nem csak a tengeren, de Szomália szárazföldi területein is felléphetnek a kalózok ellen a tengeri rablók ellen küzdő országok az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata értelmében. A világszervezet bűnügyi igazgatója szerint rendőröket kell a hadihajókra telepíteni, akik a szomszédos országok nevében eljárnának a kalózok ellen.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden egyhangúlag elfogadott határozatában egy évi időtartamra engedélyezte a kalózok elleni nemzetközi műveleteket Szomália területén. A határozat értelmében a kalózok ellen fellépő országok "meghozhatják a szükséges intézkedéseket Szomáliában, beleértve annak légterét, hogy megakadályozzák azoknak a tevékenységét, akik kalózkodás és tengeri rablás tervezésére, elősegítésére és megvalósítására használják fel Szomália területét".

A Franciaország, Görögország, Libéria, Belgium és Dél-Korea által benyújtott határozat a Biztonsági Tanács által június óta elfogadott negyedik dokumentum, amelynek célja a szomáliai partok közelében folyó kalózkodás megakadályozása. Elemzők szerint a korábbi határozatoknak nem volt jelentős visszatartó ereje, mivel a kalózok ellen fellépő erőknek nem volt felhatalmazásuk a szárazföldön harcolni, ahol a kalózok támaszpontjai vannak.

Szomáli kalózok kedden is a hatalmukba kerítettek két hajót az Ádeni-öbölben - közölték tengerészeti források. Az egyik hajó egy török szállítmányozási vállalat 100 méter hosszú konténerszállítója, a másik a TOTAL francia olajcég vontatója. Fedélzetükön különböző állampolgárságú legénység van.

Az idén elrabolt több mint ötven hajó közül a keddi akció előtt még 14 volt a kalózok kezén, köztük egy eredetileg százmillió dollárt érő rakományt szállító szaúdi szupertanker, és egy harckocsikkal és más nehézfegyverekkel megrakott ukrán teherhajó.

Antonio Maria Costa, az ENSZ kábítószer és Bűnügyi hivatala (UNODC) igazgatója további nemzetközi összefogást sürgetett a tengeri rablók ellen. Azt a - szerinte a Karib-tengeren már bevált - módszert ajánlotta, hogy a térségbe küldött hadihajókra telepítsenek rendőrtiszteket, fogják el a kalózokat, és a rendőrök hazájában állítsák bíróság elé őket.

"A kalózokat nem lehet fellógatni az árbocra, nem lehet arra kényszeríteni őket, hogy egy deszkáról a tengerbe ugorjanak, és öngyilkosok legyenek, sem egyszerűen a vízbe hajítani őket - mondta Costa a régmúlt módszereire utalva. Az igazgató a térség part menti országait - Dzsibutit, Kenyát, Tanzániát és Jement - bízná meg az igazságszolgáltatás feladatával.

Kenya maga is nagyobb összefogást követel, mert a kalózkodás a saját kikötői forgalmát veszélyezteti. Vezérkari főnöke közölte, hogy fokozzák a tengeri és légi járőrözést, de csak a saját partjaik mentén. A regionális együttműködés a lényeg - mondta a tábornok, aki példaként említette Indonézia, Malajzia, Szingapúr és Thaiföld sikeres összefogását a Malaka-szorosban, ahol a felére csökkentették a tengeri rablótámadások számát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK