Ejtené a zűrös zsoldosokat az amerikai külügy

Vágólapra másolva!
A Blackwater biztonsági cég mellőzését ajánlja az amerikai külügyminisztériumnak a cég botrányát vizsgáló bizottság - mint egy évvel azután, hogy a vállalat fegyveresei 17 civilt öltek meg egy bagdadi lövöldözésben. Bár öt zsoldost emberöléssel vádolnak, a jó republikánus kapcsolatokkal rendelkező céget eddig nem érte semmilyen hátrány.
Vágólapra másolva!

Az amerikai diplomatáknak mellőzniük kellene a Blackwater biztonsági céget, a legnagyobb privát biztonsági szolgáltatót - ajánlja a külügyminisztérium egyik bizottsága. A jelentés, amelyet Condoleezza Rice külügyminiszter megbízására készítettek, azt ajánlja, hogy ne újítsák meg a vállalat jövőre lejáró szerződését. Rice rendelte az áttekintést, miután a Blackwater őrök 2007 szeptemberében megöltek 17 iraki civilt Bagdadban.

Rice azután rendelte meg a jelentést, hogy a Blackwater őrei 17 iraki civilt öltek meg Bagdadban 2007 szeptemberében. Az eset nagy felháborodást okozott Irakban, és Amerikában is komoly vitát váltott ki a privát biztonsági szolgálatok szerepéről. A biztonsági őrök közül ötöt emberöléssel vádoltak meg a lövöldözés miatt, de a vállalatot nem érte semmilyen hátrány az eset miatt.

A Blackwater a legnagyobb az Irakban is működő 28 privát biztonsági cég közül. Az külügyminisztériummal kötött szerződése a cég legfontosabb bevételi forrását jelenti. A Blackwater 2002 óta körülbelül egymilliárd dollárnyi (mintegy 200 milliárd forint) szerződést kapott az amerikai külügytől. A céget alapító Erik Prince volt haditengerész családja jelentős támogatója a Republikánus Pártnak.

Az irakiak szerint a biztonsági őrök agresszívek, és gyakran nyúlnak fegyverhez. Egy amerikai kormányzati hivatal elemzése szerint 2005 és 2007 közt a Blackwater 195 esetben keveredett lövöldözésbe, ebből 160 esetben a cég emberei lőttel először. A cég fegyvereseinek falludzsai bevonulása vezetett ahhoz, hogy 2004. március 31-én a Blackwater több munkatársát irakiak megölték, és elszenesedett holttestüket egy hídra fellógatták.

A bizottság ajánlásáról már a januárban hivatalba lépő Obama-adminisztráció fog dönteni. Az AP hírügynökség azonban egy névtelenséget kérő amerikai hivatalnoktól úgy értesült, a külügyminisztérium máris azt javasolta, növeljék a hivatalos diplomáciai biztonsági szolgálat iraki jelenlétét.