Meghalt a Mély torok, a Watergate-botrány informátora

Vágólapra másolva!
Csütörtökön, 95 éves korában elhunyt Mark Felt FBI-ügynök. Ő volt a Mély torok, a Richard Nixon amerikai elnök bukásához vezető Watergate-botrány informátora.
Vágólapra másolva!

Meghalt Mark Felt egykori FBI-ügynök, igazgatóhelyettes, a Richard Nixon amerikai elnök lemondásához vezető Watergate-botrány informátora, a Mély torok. A BBC szerint egy kaliforniai idősek otthonában érte a halál 95 éves korában.

Mély torok segített feltártni a Nixon-kormányzat hatalommal való visszaéléseit a Washington Post újságíróinak. A botrány következtében Nixon 1974 augusztusában lemondott.

Évtizedekig nem lehetett tudni, ki volt a Mély torok - aki egy legendás pornófilm címe után kapta a nevét -, míg 2005-ben Felt maga ki nem állt a nyilvánosság elé. "Én vagyok a fickó, akit Mély torokként emlegetnek" - jelentette ki a Vanity Fair magazinban megjelent cikkében.

A Watergate-ügy

Felt akkor került a képbe, amikor a Washington Post újságírói elkezdtek kutatni egy betörés után, amit a demokrata párt washingtoni központjában (a Watergate épületegyüttesben) követtek el ismeretlenek 1972 nyarán. A nyomok egy Nixon újraválasztását támogató csoporthoz vezettek.