Karrierdiplomata lehet az új szlovák külügyminiszter

Vágólapra másolva!
A Meciar-éra egyik erősen magyarellenes politikusának fiát jelöli külügyminiszternek Robert Fico szlovák kormányfő. A kiszemelt azonban egybehangzó értékelések szerint nem pártember, hanem külföldön is elismert, tapasztalt diplomata.
Vágólapra másolva!

Várhatóan Igor Slobodník karrierdiplomata lesz az új szlovák külügyminiszter - írta szombaton a pozsonyi Pravda című napilap jól értesült magas rangú külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva. Robert Fico már korábban közölte, hogy nem pártjelöltet, hanem karrierdiplomatát kíván Kubis utódának.

A 46 éves Slobodník az egyetem elvégzése után újságíró volt, 1992. óta a diplomáciában dolgozik, jelenleg a szlovák külügyminisztérium politikai osztályának igazgatója. 2003. és 2008. között Szlovákia NATO-nagykövete volt Brüsszelben. "Külföldi partnerei elismerik és nagyon jó diplomatának tartják" - jegyezte meg a Pravda.

Slobodník angol, német, francia, orosz és dán nyelven beszél. Édesapja Dusan Slobodník irodalomtudós és politikus, a Meciar-éra egyik legbefolyásosabb, erősen magyarellenes közéleti személyisége. Dusan Slobodník Vladimír Meciar kormányzása idején kulturális miniszter, illetve a parlament külügyi bizottságának az elnöke volt.

"Robert Fico (kormányfő) két jelöltet mérlegelt. Maros Sefcovicot, Szlovákia európai uniós nagykövetét azonban valószínűleg a jövő évben Szlovákia EU-biztosi tisztségébe jelölik" - mondta a lapnak a magát megnevezni nem kívánó forrás. Silvia Glendová kormányszóvivő megerősítette, hogy a szlovák sajtóban eddig megjelent nevek - Sefcovic, Pavol Hamzík, Juraj Zervan - már nem időszerűek.

Ján Kubis jelenlegi külügyminiszter januárban távozik tisztségéből, és Genfben az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának végrehajtó titkára lesz. Kinevezését az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának végrehajtó titkári tisztségébe Ban Ki Mun, az ENSZ-főtitkár pénteken már megerősítette.