Lemondott a Nobel-díjakat osztó svéd akadémia főtitkára

Vágólapra másolva!
Lemondott posztjáról az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Királyi Akadémia főtitkára, Horace Engdahl. Egy svéd lap lemondása mögött az amerikai irodalmat lekicsinylő megjegyzéseit sejti. Engdahl szerint az a baj az amerikai írókkal, hogy "túlságosan fogékonyak tömegkultúrájuk divatjai iránt".
Vágólapra másolva!

Lemondott Horace Engdahl, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Királyi Akadémia főtitkára - számol be az MTI a Svenska Dagbladet című svéd lapra hivatkozva. A hatvanéves Engdahl 10 év után 2009. június 1-én válik meg tisztségétől, de tagja marad az akadémia 18 tagú elnökségének, ahová 1997-ben választották be. Engdahl szerint a testület már májusban döntött távozásáról.

A Svenska Dagbladet az amerikai irodalmat becsmérlő kijelentéseit sejti a lemondás hátterében. Szeptemberben, még az irodalmi Nobel-díj odaítélése előtt kijelentette: "Természetesen nagyon erőteljes irodalommal rendelkezik minden kultúra, de nem lehet nem figyelembe venni azt a tényt, hogy Európa a mai napig az irodalmi világ központja és nem az Egyesült Államok." Engdahl szerint az amerikai írók "túlságosan fogékonyak tömegkultúrájuk divatjai iránt" és ez rontja munkáik minőségét. "Az Egyesült Államok túlságosan elszigetelt. Nem fordítanak eleget más irodalmakból, és nem vesznek részt a világirodalom nagy dialógusaiban. Ez a tudatlanság korlátozó hatású" - mondta.

Engdahl kijelentésein felháborodtak az amerikai irodalmárok. Amerikai író régen kapott irodalmi Nobelt, utoljára 1993-ban az afro-amerikai Toni Morrison révén, előtte pedig 1987-ben a Szovjetunióból emigrált Joseph Brodskyt díjazták.

Engdahl utóda az 51 éves Peter Englund, az akadémia legfiatalabb tagja lesz. 2002-ben választották meg a testület tagjai közé, korábban újságíróként dolgozott, számos haditudósítást írt többek között Horvátországból, Boszniából és Afganisztánból.

A svéd akadémiai tagság életre szóló és nem visszavonható. Továbbra is a testület tagjai például Knut Ahnlund és Kerstin Ekman írók, noha nem vesznek részt az akadémia munkájában. Ekman 1989-ben vonult a háttérbe, tiltakozásul az ellen, hogy az akadémia hallgatott az iszlám fundamentalisták által halállal fenyegetett Salman Rushdie brit író ügyében. Ahnlund 2005-ben lépett ki formálisan az akadémiából, mert nem értett egyet Elfriede Jelinek irodalmi Nobel-díjával.

Az egyes Nobel-díjakat különböző intézmények ítélik oda a jelölteknek a díj honlapja szerint. A Királyi Svéd Tudományakadémia eredetileg a fizikai és kémiai díjak ügyében döntött, 1969 óta azonban a közgazdaságinak nevezett Nobel-emlékdíjról is ők döntenek. A Károly Intézet (Karolinska Institute) a pszichológiai és orvosi Nobelt, a svéd nyelvet és irodalmat ápoló Svéd Akadémia az irodalmi Nobelt ítéli oda, míg a Béke Nobel-díj felől a norvég parlament által válaszott ötfős bizottság dönt.