Kína hadihajókat küld a szomáliai kalózok ellen

Vágólapra másolva!
Megelégelte Kína, hogy a szomáliai partvidéknél szinten minden ötödik kínai hajót megtámadnak a kalózok, ezért bekapcsolódik az ellenük vívott harcba. Három hadihajót küldenek az Ádeni-öbölbe járőrözni.
Vágólapra másolva!

Kína három hadihajót irányít a szomáliai partokhoz, hogy megvédje a kínai hajókat a térségben garázdálkodó kalózok támadásaitól - jelentette be a pekingi védelmi minisztérium. A két romboló és az azokat kísérő üzemanyag-szállító hajó pénteken fut ki a dél-kínai Hajnan (Hainan) szigetéről.

A kínai hadihajók a művelet során együttműködnek több más érintett ország haditengerészeti erőivel. Többek között amerikai, orosz, olasz, dán hadihajók járőröznek a mintegy háromezer kilométer hosszú szomáliai partvidék mentén, az Ádeni-öböl forgalmas nemzetközi hajózási útvonalain, miután idén legalább negyven hajót kaparintottak meg ott kalózok. Ezen az övezeten vezet keresztül az Ázsiát és Európát összekötő leggyorsabb vízi kereskedelmi útvonal.

A pekingi külügyminisztérium múlt heti tájékoztatása szerint a térségen áthaladó kínai hajók közül idén nagyjából minden ötödiket - vagyis több mint 250-et - kalóztámadás ért. Hét olyan hajót térítettek el a tengeri rablók, amely kínai zászló alatt hajózott, vagy kínai volt a legénysége.