Megszavazták az irakiak a külföldi katonák maradását

Vágólapra másolva!
Megszavazta az iraki parlament a külföldi katonák tartózkodásának meghosszabbításáról szóló törvényt. A szavazás legnagyobbrészt a brit katonák Irakban maradásáról szól, mivel az amerikai vezetéssel már megállapodtak korábban, hogy az ő csapataik 2011-ig Irakban állomásoznak.
Vágólapra másolva!

Megszavazta az iraki parlament kedden a külföldi katonák tartózkodásának meghosszabbításáról szóló törvényt. A jogszabály felhatalmazza a kormányt, hogy kössön kétoldalú szerződéseket azokkal az országokkal, amelyek december 31-e után is Irakban akarják tartani csapataikat. Ezek jórészt britek - az 5000-ből 4100 -, a többi ausztrál, észt, román és salvadori. Az Egyesült Államok 140 ezer katonájáról már korábban megkötöttek egy ilyen szerződést.

A törvény elfogadását az tette lehetővé, hogy többnapos huzavona után lemondott Mahmúd al-Masadani házelnök, aki összeveszett a képviselők egy részével. A távozását követelő síita és kurd csoportok korábban nem vettek részt az üléseken, azért nem sikerült eddig elfogadtatni a törvényt.

Az Egyesült Államok szövetségesei jövő július végéig maradhatnak Irakban, az amerikai katonák pedig 2011-ig.