Sikkasztásért elítélték a Jukosz menedzserét

Vágólapra másolva!
Hosszú börtönbüntetésre ítélték a Jukosz volt orosz olajcég menedzserét sikkasztásért és pénzmosásért. Az olajcég több vezetőjét ítélték el az elmúlt években vagyon elleni bűncselekményért.
Vágólapra másolva!

Tizenöt évi szabadságvesztésre ítélte a tönkrement Jukosz orosz olajcég egyik volt menedzserét egy moszkvai bíróság pénteken sikkasztásért és pénzmosásért. Alekszej Kurcint, a Jukosz-Moszkva volt menedzserét egymillió rubel bírság megfizetésére is kötelezte a Taganka kerületi bíróság, miután bűnösnek találta őt 74 millió rubel - átszámítva 2,6 millió dollár - elsikkasztásában.

A vád szerint Kurcin és Mihail Trusin, a Jukosz-Moszkva volt alelnöke Jukosz-pénzeket utaltatott át társaik által bejegyeztetett jótékonysági fantomalapítványoknak. A pénzek zöme aztán Kurcin és Trusin zsebébe vándorolt - állította az ügyészség.

Az orosz hatóságok az elmúlt években a Jukosz több egykori vezetőjét bíróság elé állították. A cég alapítója, Mihail Hodorkovszkij nyolcéves büntetését tölti egy szibériai börtönben, miután nagy összegű csalásért és adóelkerülésért elítélték. A Jukoszt részekre bontották, majd miután behajtották az adóhátralékait, a főegységét elárverezték.