22 halottja van egy bagdadi merényletnek

Vágólapra másolva!
Autóba rejtett pokolgép robban Bagdad nyugati részén, a Kazamíja negyedben. A merényletben 22-en meghaltak, 54-en megsebesültek. Ez volt a legvéresebb merénylet Bagdadban november óta.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb 22 iraki vesztette életét és 54 megsebesült szombaton egy Bagdad nyugati részében elkövetett merényletsorozatban - közölte egy iraki illetékes az AFP francia hírügynökséggel. Az első híradások még nyolc halottról szóltak. "A Kazamíja negyedben történt merénylet áldozatainak száma emelkedett. A halottak száma most már 22, a sebesülteké 54" - közölte Kasszem Atta tábornok.

A belügyminisztérium egyik forrása korábban azt közölte, hogy a robbanószerkezetet egy autóban rejtették el a főleg síiták által lakott negyedben. Ez volt a legvéresebb merénylet Bagdadban november 10. óta, amikor a főváros egyik piacán 28-an haltak meg egy támadás következtében. Június 17-én egy autóba rejtett pokolgép 51 embert ölt meg és 75-öt megsebesített a város északnyugati részének egyik piaca közelében.

A szombati robbanások néhány perces szünetekkel követték egymást. Az AFP beszámolója szerint először egy autóban elhelyezett pokolgép lépett működésbe szintén egy piac szélén. Amikor a mentősök a helyszínre érkeztek, öngyilkos merénylő támadta meg őket, aztán valaki újabb pokolgépet helyezett el az út szélén, s ez is felrobbant.

Kazamíja különösen 2006 óta rendkívül véres merényletek helyszíne. A negyeddel közvetlenül szomszédos a főleg szunniták lakta Azamíja kerület. Mindkét negyedet szélsőségesek tartják hatalmukban. A szombati merénylettől függetlenül Irakban, és ezen belül is Bagdadban decemberben a legalacsonyabbra süllyedt az erőszak szintje 2004 óta.