Elhalasztották a Busht megdobáló újságíró perét

Vágólapra másolva!
Hezitál a vádhatóság, hogy külföldi államfő elleni támadás, vagy csak támadási kísérlet legyen-e a vád az ellen az újságíró ellen, aki George Bushhoz vágta a cipőit. A különbség igen nagy: a támadásért akár 15 év börtön is járhat, a kísérletet eggyel is megúszhatja.
Vágólapra másolva!

Határozatlan időre elhalasztották annak az iraki újságírónak a szerdára tervezett perét, aki nemrégiben az George Bush amerikai elnök felé hajította cipőjét egy bagdadi sajtótájékoztatón - jelentette be kedden az ügyet tárgyaló központi bűnügyi bíróság. A halasztás oka, hogy a legfelsőbb semmítőszék egyelőre nem tudta eldönteni: külföldi államfő ellen, hivatalos látogatása alatt elkövetett támadás, vagy csak támadási kísérlet címén emeljenek-e vádat.

Muntadar az-Zejdi televíziós újságíró Bush Irak-politikája miatti tiltakozásként dobta lábbelijét a december 14-i sajtóértekezleten az elnök felé. A cipők célt tévesztettek, az elnöknek sikerült elhajolnia előlük. Ha a bíróság úgy ítéli meg, hogy valóban megtörtént a támadás, akkor öttől tizenöt évig terjedő börtönbüntetést is kaphat a dobáló. Ha csak támadási kísérletnek minősítik az esetet, akkor 1-5 évi börtön fenyegeti az újságírót.

Díja asz-Szaadim, az újságíró ügyvédje vasárnap közölte: kérték az eljárás megszüntetését arra hivatkozva, hogy védence "csak az iraki megszállás és az iraki lakosság elleni elnyomó politika elutasítását fejezte ki cselekedetével". Az-Zejdi tette szimbolikus volt, mivel a cipőtalppal való megérintés az egyik legsúlyosabb sértés az arab kultúrában.