Izrael hosszú háborúra készül

Vágólapra másolva!
Legkevesebb 364 palesztin vesztette életét a negyedik napja tartó izraeli légicsapásokban a Gázai övezetben, míg a Hamász ellencsapásai négy izraelit öltek meg. Az izraeli miniszterelnök szerint a légicsapások csak a hadművelet első szakaszát jelentik, a kormány pedig már jóváhagyta a továbbiakat is. A Gázai övezet körül jelentős szárazföldi erőket vontak össze. Egy ENSZ-megfigyelő "megrázó atrocitásokról" beszélt.
Vágólapra másolva!

Még csak az első szakaszában tart a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva - mondta kedden Ehud Olmert izraeli miniszterelnök. A kormányfő szerint a szombat óta tartó légi és tengeri hadműveletek "az első szakaszt jelentik több másik mellett, amelyeket már szintén jóváhagyott a biztonsági kabinet". Olmert ezzel arra utalt, hogy Izrael nem elégszik meg az övezetet uraló Hamász radikális mozgalom elleni légitámadásokkal, hanem hamarosan szárazföldi offenzívát is indít.

Az Izraeli légierő keddre virradóra is folytatta a Gázai övezetben lévő kormányzati épületek és a helyi biztonsági szolgálat létesítményei elleni támadásait. Kórházi források szerint legkevesebb tíz ember életét vesztette, negyven pedig megsebesült a támadássorozatban. Ismét támadás érte a gázai Iszlám Egyetemet, a Hamász radikális kulturális szimbólumát, amely izraeli állítás szerint a szervezet egyik fegyvergyártó üzeme is.

A külügyminisztérium épületét gyakorlatilag teljesen lerombolta az izraeli légierő. A környéken más házak is romba dőltek, és tüzek keletkeztek. A minisztériumi épületek elleni támadást újabb csapásmérő hullám követte: ezek célpontjai egyelőre még nem ismeretesek. Az izraeli hadsereg a kedd hajnali támadássorozatot is azzal indokolta, hogy a Hamászhoz tartozó létesítményeket vették célba a vadászbombázók.

"Megrázó atrocitások"

A négy napja tartó bombázásokban a kórházak összesítései szerint hétfő estig 364 palesztin vesztette életét, mintegy 1400-an sebesültek meg. A Gázai övezetből indított rakétatámadások négy izraeli halálát okozták, akik közül egy volt katona. Az ENSZ arról számolt be, hogy a Gázai övezetben legkevesebb 62 nő, illetve gyermek vált a légi csapások áldozatává. A világszervezet egyik emberi jogi megfigyelője "megrázó atrocitásokkal" vádolta meg Izraelt.

A Vörös Kereszt korábban azt közölte, hogy a gázai kórházakban káosz uralkodik, az orvosok eljutottak lehetőségeik végső határaira. A BBC tudósítója szerint Egyiptom megnyitotta határát, egy egészségügyi segélyeket szállító konvoj hajtott át a rafahi átkelőnél. Közben az izraeli tengerészet 70 kilométerre a partoktól, nemzetközi vizeken feltartóztatott egy hajót, amely megkísérelt átjutni a blokádon, hogy segélyszállítmányt juttasson el Gázába. A légicsapásokban megsebesült gázai emberek megsegítésére hétfőn vért adott II. Abdalláh jordániai király is. Az uralkodó utasítást adott, hogy mihamarabb küldjenek egy komplett tábori kórházat a Gázai övezetbe.

Forrás: AFP
Segélyszállítmányt pakolnak a Vörös Félhold emberei

Az Európai Unió külügyminiszterei kedden délután találkoztak Párizsban, hogy megvitassák a fokozódó válsággal kapcsolatos lépéseiket. A találkozón, amelyet Bernard Kouchner francia külügyminiszter kezdeményezett, egy humanitárius segélyfolyosó létrehozására tettek javaslatot, amelyen keresztül segélyszállítmányokat jutathatnának Gazába.

Bernard Kouchner korábban 48 órás tűzszünetet előirányzó javaslatot terjesztett Ehud Barak izraeli védelmi miniszter elé. Ehud Olmert izraeli kormányfő kedd este szóvivője útján elutasította az ajánlatot. "E pillanatban hiba lenne tűzszüneti ajánlatot elfogadni" - közölte Mark Regev szóvivő. Izrael addig nem vet véget a Hamász elleni offenzívának, amíg el nem éri minden célját - tette hozzá.

Felsorakoztak a tankok

Az izraeli hadsereg jelentős szárazföldi erőket vont össze a Gázai övezet körül, a területet pedig zárt katonai zónává minősítette. A BBC tudósítója szerint a lépés - a tartalékosok behívásával együtt - azt jelezheti, hogy hamarosan szárazföldi támadást indítanak az övezet ellen. Előfordulhat ugyanakkor, hogy csak a Hamászra nehezedő nyomást akarják fokozni.

Vezető izraeli tisztségviselők kedden kizátnak nevezték a tűzszüneti megállapodás lehetőségét a Hamásszal. Meír Sitrít belügyminiszter a közszolgálati rádiónak nyilatkozva kijelentette: "nincs lehetőség tűzszünetre", amíg a rakétatámadásokat abba nem hagyják. "Az izraeli hadsereg nem állíthatja le a hadműveletet mindaddig, amíg meg nem töri a palesztinok, a Hamász akaratát az Izrael elleni támadások folytatására" - mondta.

Forrás: EPA
"Mindenki a helyén van a terepen"

"Az izraeli hadsereg felkészült a hosszú hetekig tartó akcióra" - tette hozzá Matan Vilnai védelmi miniszterhelyettes egy másik interjúban. A hadsereg szóvivője, Avital Leibovic azt közölte, hogy "a szárazföldi erők készen állnak a cselekvésre", az esetleges támadás időpontjára vonatkozóan azonban nem mondott semmit. "Mindenki a helyén van a terepen. A lehetőség adott. Lehet, hogy élünk vele, de egyelőre csak a levegőből és a tenger felől mérünk csapásokat" - tette hozzá.

Izrael azzal indokolja a negyedik napja tartó hadműveleteket, hogy véget kíván vetni a palesztin militáns rakétatámadásainak. A rakéták ugyan elvétve szednek áldozatokat, de Izrael szerint a militánsok szándéka az, hogy civileket öljenek meg. Izrael szerint szombat óta 110 rakétát lőttek ki rájuk a palesztin fegyveresek.

Az offenzíva célja a Hamász-rendszer megbuktatása a Gázai övezetben - jelentette ki hétfőn Hájim Ramon izraeli miniszterelnök-helyettes egy televíziós interjúban. Azonnal beszüntetjük a tüzet, ha valaki átveszi a felelősséget Gáza kormányzásáért, bárki, kivéve a Hamászt.... A hadsereg most azzal foglalkozik, hogy megakadályozza a terület ellenőrzésében a Hamászt - mondta. Az izraeli vezérkari főnök egy lapnak azt nyilatkozta, hogy a hadművelet végére a Hamász egyetlen épülete sem marad állva a Gázai övezetben.