Magyarországra rendben érkezik a gáz

Vágólapra másolva!
Beváltotta fenyegetését az orosz gázipari óriásvállalat: miután szerda este nem sikerült megállapodnia Ukrajnával a szállítandó gáz új áráról, az újév első napján, magyar idő szerint reggel 8 órakor elzárta a csapokat. Mindkét fél azt ígérte, hogy az európai országokba irányuló gázszolgáltatás zavartalan marad, de csütörtök estére bejelentették: csökken az Európába irányuló orosz gázszállítás. Magyarországon egyelőre nem érzékelhető változás, de az energiaügyi miniszter szerint a kormány felkészült az esetleges krízishelyzetre.
Vágólapra másolva!

Közép-európai idő szerint nyolc órakor lejárt az orosz-ukrán gázszállítási szerződés, amelynek keretében a Gazprom orosz cég az ukrán Naftohaznak szállít. A vállalat vezetői ezután utasítást adtak arra, hogy állítsák le a gázszállítást a szomszédos országba - jelentette be a Gazprom csütörtök reggel.

A vezetéken áramló gáz mennyisége ettől fogva folyamatosan csökkent, majd negyed tizenegykor a Gazprom teljesen elzárta az Ukrajnának szállított gázt, de a hivatalos közlés szerint egyben megnövelte az Európába Ukrajnán keresztül vezetéken szállított gáz mennyiségét. Az eddigi szerződés értelmében óránként 1,6 millió köbméter földgázt pumpált az orosz fél a vezetékbe az ukrán fogyasztók számára.

Csökken az Európába irányuló orosz gázszállítás

Eleinte mind a Gazprom, mind Ukrajna vezetése hangsúlyozta, hogy az intézkedés nem érinti az Európába irányuló orosz gázszállítást, és az ITAR-TASZSZ hírügynökség délelőtti jelentései szerint a gáz valóban a szerződéseknek megfelelő mennyiségben áramlott Európába. Az Eho Moszkvi rádióállomás ugyanakkor hozzátette: a szakemberek csak néhány óra elteltével tudják megállapítani, megcsapolta-e Ukrajna a tranzitvezetéket.

Csütörtök este azonban az ukrán NAK Naftogas vezetője, Oleg Dubina bejelentette az Interfax Ukrajna sajtótájékoztatóján, hogy Ukrajna napi 21 millió köbméterrel csökkenti az Európába irányuló orosz földgázszállításokat. Magyarországra egyelőre szerződés szerint érkezik a földgáz - közölte a Földgázszállító Zrt szóvivője, Lakatos Edina az MTI-vel. A cég a hazai nagynyomású földgázszállító távvezetékrendszer tulajdonosa és üzemeltetője, amely állandó kapcsolatban van a környező országok és a kereskedelmi engedélyesek diszpécserszolgálataival és ügyeleteseivel.

Molnár: A magyar kormány felkészült a krízishelyzetre

A kormány felkészült a krízishelyzetre - mondta Molnár Csaba energiaügyi miniszter a siófoki FGSZ Földgázszállító Zrt.-nél tartott sajtótájékoztatóján csütörtök délután.

A miniszter szerint szemben a 2006-os gázellátásban történt krízishelyzettel, amikor közel 30 százalékkal csökkent egyik napról a másikra a továbbított gáz mennyisége, Magyarország most megkapja a szükséges információkat, és egyelőre zavartalan a gázátadás az ukrán-magyar határon. A fennálló orosz-ukrán konfliktus miatt azonban esély lehet krízishelyzetre a gázellátásban, amelynek kezelésére a kormány felkészült Molnár szerint.

Az intézkedések részeként feltöltötték az ország földalatti gáztárolóit, amelyekben jelenleg 3,133 milliárd köbméternyi kereskedelmi célú földgáz áll rendelkezésre, továbbá 500 millió köbméternyi biztonsági készlettel is rendelkezünk Zsanán és Szőregen. Ez utóbbi mennyiségnek szükség esetén való felhasználásához elkészült a miniszteri rendelet.

A miniszter elmondta: a beérkező és a saját gázforrástól, valamint a hideg időjárással összefüggő gázfogyasztástól függ, hogy a tartalékok mennyi időre lennének elegendőek az ország számára, amely az elmúlt napokban napi 67-68 millió köbméternyi gázt fogyasztott, de a legrosszabb esetben is több heti készlettel rendelkezünk. Amennyiben korlátozások bevezetésére lenne szükség, az a lakosságot érintené utoljára - jelentette ki Molnár. Először a legnagyobb gázfogyasztóknak számító erőműveknek kellene leállniuk a gázfelhasználással és átállniuk kőolajtüzelésre.

Percről percre változhat a helyzet

Molnár Csaba hozzátette: törvénybe foglalt stratégiai biztonsági intézkedésként ez év végéig 1,2 milliárd köbméterre kívánják emelni az ország biztonsági gázkészletét. Magyarország az egyik legelszántabb abban a kérdésben, hogy a Nabucco, valamint a Déli Áramlat vezetékek megépítése révén csökkenjen az ország kiszolgáltatottsága a gázellátásban - mondta a miniszter. Magyarország gázfelhasználása egyedülállóan magas Európában, így egyebek között alternatív energiahordozók révén is célszerű lenne csökkenteni az ország gázfüggőségét.

Zsuga János, a nagynyomású földgázszállító vezetékrendszert működtető FGSZ Zrt. vezérigazgatója arról számolt be, hogy folyamatosan kapcsolatban állnak az orosz és az ukrán diszpécserszolgálattal, és 30 másodpercen belül érzékelik, ha csökken az átadott gáz mennyisége, illetve nyomása.

Miután csütörtök este Oleg Dubina bejelentette, hogy csökkent az Európába irányuló földgázszállítás, Molnár azt mondta: ez részben érintheti a magyar szállításokat is, de a szállítások csökkentése jelenleg nem érzékelhető Magyarországon. Sem a mennyiség, sem a nyomás nem csökkent a hír bejelentését követően. A miniszter szerint a helyzet percről percre változik.

A Földgázellátási Krizísbizottság csütörtök esti budapesti ülésén azt állapította meg, hogy jelenleg nincs krízishelyzet, de fel kell készülni az esetleges krízisre - mondta az ülés után a miniszter, aki szerint a bizottság ülése közben kapták a hírt: a földgáz szerződés szerint érkezik Magyarországra.

A döntés-előkészítő testület megbeszélésén jelen voltak a minisztérium képviselői mellett a Magyar Energia Hivatal, a földgáz nagykereskedő E.ON Földgáz Trade és a tárolással foglalkozó E.ON Földgáz Storage Zrt, a Mol csoporthoz tartozó Földgázszállító Zrt., a Magyar Szénhidrogén Készletezők Szövetségének, a Meteorológiai Szolgálatnak és a villamos energia rendszerirányító Mavirnak a vezetői. Molnár Csaba szerint a résztvevők megnyugtató információt adtak. A Földgázellátási Krízisbizottság szükség szerint ül össze, de folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzetet - tette hozzá a miniszter.

Ukrajna kompromisszumus javaslattal állt elő

Korábban az Európai Bizottság közleményben tudatta: Julia Timosenko ukrán kormányfő ígéretet tett arra, hogy nem lesz fennakadás az uniós országok felé irányuló gázellátásban. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök figyelmeztette Ukrajnát: ha kárt szenved Oroszország európai földgázexportja, annak "súlyos következményei" lesznek. A Gazprom szerdán megvádolta szomszédját, hogy a területén átfolyó orosz tranzitgáz megcsapolására készül, az ukrán kormány azonban tagadta, hogy erre készülne - írta a BBC.

Az Európába irányuló orosz gáz nagy része az Ukrajnán keresztül haladó vezetékekben jut el a fogyasztókhoz. 2006-ban, egy hasonló konfliktus alkalmával fennakadásokat okozott az európai gázellátásban, hogy Ukrajna a tranzitgázból pótolta a kieső mennyiséget.

Az egyeztetés az új szerződésről hetek óta folyt, egészen az év utolsó napjáig. Alekszej Miller, a Gazprom vezetője szerda este Moszkvában jelentette be, hogy kudarcot vallottak a Naftohaz és a Gazprom közötti tárgyalások.

Eredetileg Oroszország a korábbi bejelentéseknek megfelelően az európai piaci árakra akart áttérni idén, vagyis mintegy 400 dollárt kért volna ezer köbméterenként, de végül Vlagyimir Putyin kormányfő 250 dolláros - erősen kedvezményes - árat szabott, Kijev azonban legfeljebb 201 dollárt volt hajlandó fizetni. Oleg Dubina csütörtök este azt mondta: elmozdulás tapasztalható az ukrán-orosz tárgyalásokon, hiszen Ukrajna kompromisszumus javaslattal állt elő: kész ezer köbméterendként 235 dolláros árat adni az orosz földgázért.

Oleg Dubina kijelentette: a Naftogaz biztosítani tudja a hazai fogyasztásból és tranzitszállítási kötelezettségeiből adódó feladatait, és a jelenlegi pénzügyi helyzet és Ukrajna gazdasági állapota nem teszi lehetővé az ezer köbméterendként 250 dolláros ár elfogadását.

2008-ban nem egész 180 dollárért kapta Ukrajna a gázt, ugyancsak hosszas viszály után. A gáz ára Ukrajna egész gazdaságára jelentős hatással van, nem csupán a költségvetést terhelő összeg miatt, hanem azért is, mert az ország számos iparágának jövedelmezőségét is jelentősen befolyásolja.

Ukrajna mintegy kétmilliárd dolláros felhalmozódott adósságát kijevi közlés szerint december 31-én átutalta, de a Gazprom szerint 600 millióval kevesebb érkezett csak meg. Emellett vita van a tranzit áráról is: Ukrajna ezer köbméterenként 2 dollárt követel, a Gazprom 1 dollárt akar fizetni. Ukrajna csütörtöki kompromisszumos javaslata a 235 dolláros ár feltételeként azt szabta, hogy az orosz fél a tranzitdíjat ezer köbméterenként és 100 kilométerenként 1,7 dollárról 1,8 dollárra emelje.