Vallott a mumbai merénylet egyik gyanúsítottja

Vágólapra másolva!
Rövid nyilatkozatban elismerte egy Pakisztánban elfogott gyanúsított, hogy köze volt az indiai Mumbaiban elkövetett merényletekhez - állítja egy névtelen kormányzati forrás. Beismerő vallomása miatt még nagyobb nyomás nehezedhet Iszlámábádra.
Vágólapra másolva!

Bevallotta egy Pakisztánban elfogott férfi, hogy köze volt az indiai Mumbaiban novemberben elkövetett merényletekhez - közölte szerdán egy kormányzati illetékes Iszlámábádban. A neve elhallgatását kérő kormányzati forrás szerint a Zarar Sah nevű gyanúsított rövid nyilatkozatot tett arról, hogy része volt a dologban, de ennél többet nem árult el.

Az indiai hatóságok szerint Zarar Sah és egy társa volt a november végén végrehajtott, közel 200 halálos áldozatot követelő mumbai merényletek két főszervezője. Vallomásával növekszik a nyomás Pakisztánra, hogy állítsa őket bíróság elé, vagy adja ki őket Indiának. A másik elfogott gyanúsított, Zaki ur-Rahmán Lahvi is együttműködik a hatóságokkal. Még nem egyértelmű, hogy a két férfinek milyen mértékben volt köze a novemberi merényletekhez - mondta az iszlámábádi kormányzati illetékes.

Mindkettőjüket azzal gyanúsítják, hogy tagjai a Laska-i-Taiba militáns csoportnak. Széles körben vélik úgy, hogy a csoportot pakisztáni titkosszolgálatok hozták létre kasmíri műveletek végrehajtására. Kasmírt India és Pakisztán egyaránt magának követeli.