Három kisgyerek is meghalt Gázában

Vágólapra másolva!
Jeruzsálemi tömegtüntetésre hívott fel a Hamász palesztin radikális szervezet, a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva miatt. Január másodikát a "harag napjává" nyilvánították. Jeruzsálemben több ezer rendőr készül a pénteki ima után kezdődő tiltakozó felvonulásra. A pénteki izraeli légicsapásokban három palesztin kisgyerek is meghalt a Gázai övezetben. A szombaton indult támadásban eddig 400 palesztin vesztette életét.
Vágólapra másolva!

A Gázai övezet elleni izraeli offenzívában eddig körülbelül 400 palesztin vesztette életét. Az ENSZ szerint közülük legalább százan civilek, a többiek a Hamász tagjai - írja a BBC. A sebesültek száma eléri a 2000-et.

Több ezren tüntettek az offenzíva ellen Ciszjordániában, a napot a Hamász, a Gázai övezetet uraló radikális szervezet a "harag napjává" nyilvánított. "Legyen a péntek a gázai népünkkel való szolidaritás napja, és a harag napja a cionista megszállás és a telepesek ellen" - közölte a Hamász. A felhívás miatt komoly biztonsági intézkedéseket vezettek be Kelet-Jeruzsálemben és a környező falvakban. Több ezer rendfenntartót mozgósítottak - közölte Miki Rózenfeld izraeli rendőrségi szóvivő.

A tüntetők a BBC elemzője szerint nem csak Izrael ellen tüntettek, de kifejezték haragjukat az arab kormányok és saját, palesztin vezetőik iránt is, amiért azok nem tudták megelőzni a Gázai övezet ellen hét napja indított izraeli támadást. Ramallahban ezrekgyűltek össze, az izraeli ellenőrzés alatt álló Kelet-Jeruzsálemben pedig fiatalok kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak. Izrael-ellenes tüntetések voltak Kairóban, Egyiptom fővárosában, zavargások törtek ki Jordániában is. Iránban és Kenyában is tüntettek, valamint Indonézia fővárosában, Dzsakartában is - írja a BBC.

Bécsben is tüntetést tartottak: a rendezvényen mintegy ötezren vettek részt, tiltakozva az izraeli támadások ellen. A tüntetők palesztin zászlókat lengettek, s a magukkal vitt feliratokon szabadságot követeltek a Gázai övezetnek, illetve Palesztinának.

Három kisgyerek is meghalt

A tüntetések ellenére pénteken sem állt le az izraeli támadás a Gázai övezet ellen: a légicsapásokban öt palesztin halt meg és több megsebesült a BBC értesülései szerint. A halottak között három kisgyermek is van: helyi kórházi források szerint három fiútestvér - hét-tíz évesek - vesztette életét.

Az ellenkező oldalon a Hamász rakétákat lőtt ki Askelón izraeli kikötővárosra, melyek könnyebben megsebesítettek két izraelit. Az izraeli hadsereg szerint a legújabb légi csapásoknak mintegy 20 célpontjuk volt, köztük palesztin rakétakilövő állások, egy légvédelmi rakétákat szállító teherautó, fegyverraktárak, valamint egy fegyvercsempészésre használt alagút.

Az egymást követő légi csapásokban az izraeli pilóták olyan házakat támadtak, melyekben feltételezésük szerint a Hamász fegyveresei vagy más fegyveres palesztin csoportok tagjai rejtőzködtek. Izrael újabb taktikájának megfelelően előzetesen telefonon vagy hanggránátok kilövésével figyelmezteti a hamarosan bekövetkező légi csapásra a környéken lakókat, hogy ily módon próbálja csökkenteni a civil áldozatok számát. Izraeli repülőgépek röpcédulákat is szórtak le, telefonszámmal és e-mail címekkel, melyeken a rakétakilövő állásokról lehet bejelentést tenni. Izrael hasonló taktikát alkalmazott a 2006-os libanoni háborúban is.

Az izraeli hadsereg csütörtökön is újabb csapásokat hajtott végre a Gázai övezetben. A légierő a palesztin kormányzati épületeket és az Egyiptomba vezető csempészalagutakat, a haditengerészet pedig a Hamász radikális szervezet tengerpart menti állásait támadta. A támadott kormányzati épületek között volt a parlamenté is. Légicsapás érte a Hamász egy magas rangú vezetőjének gázai házát is, ez volt az első eset, hogy a légierő a Hamász egy magas rangú politikai vezetőjét vette célba. Eddig csak a szervezet katonai vezetőire igyekezett csapást mérni.