Sms-ben kértek bocsánatot Kínában a melaminért

Vágólapra másolva!
Újévi sms-ben kértek bocsánatot a kínai melaminbotrányban érintett cégek a fogyasztók millióitól. "Sajnáljuk, hogy kárt okoztunk a gyermekeknek és a társadalomnak" - szól az üzenet, ami a tavaly őszi eseményekért kér elnézést. A melaminnal szennyezett tejpor, bébitápszer miatt 300 ezer kisgyerek betegedett meg, és 6 meghalt.
Vágólapra másolva!

A kínai melaminbotrányban érintett cégek újévkor több millió sms-t küldtek szét a fogyasztóknak, melyben bocsánatot kérnek a hamisításért. A melaminnal mérgezett tejpor, bébitápszer és más termékek miatt 300 ezer kínai kisgyerek betegedett meg, és 6 gyerek meghalt.

"Mélyen sajnáljuk, hogy kárt okoztunk a gyermekeknek és a társadalomnak. Őszintén elnézésüket kérjük... és reméljük bocsánatukat" - hangzott az újévi sms-üzenet, amelyet kínai mobil előfizetők milliói kaptak meg. Az sms-ben az is szerepelt, hogy a botrányban érintett cégek kompenzációs alapot hoztak létre, a pénzt az áldozatok családjai között osztják szét, beleértve azokat a családokat is, ahol a gyerekek még mindig a melamin okozta vizelési problémáktól szenvednek. Az üzenetet 22 kínai tejipari cég jegyzi, élén a mára tönkrement Sanlu csoporttal - közölte a kínai állami hírügynökség.

December elejére hatra emelkedett a szennyezett tápszer miatt elhunyt, és közel 300 ezerre a megbetegedett gyerekek száma Kínában - közölte a kínai egészségügyi minisztérium. A botrány szeptemberben robbant ki, akkor írt először róla a kínai sajtó, ám utóbb kiderült, hogy az érintett tápszergyártó - a Sanlu-csoport - több hónapja igyekezett eltussolni az ügyet.

A melamin műanyagok és ragasztók gyártásánál használatos vegyszer. A tejporhoz azért adagolták, hogy látszólagosan megemelje a tej fehérjeszintjét és elrejtse, hogy a tejet felvizezték. Ősszel kínai tojásokban is találtak melamint, mert melamintartalmú tápszert kaptak a tyúkok egy nagy tojásüzemben.

A melaminbotrány világszerte komoly aggodalmat keltett, több tucat ország tiltotta meg átmenetileg a kínai tejtermékek importját. A melaminügy Magyarországra is begyűrűzött: melamint tartalmazó cukorkák mellett, melamint tartalmazó mogyorót is találtak Magyarországon.

A Sanlunál történt szennyezés miatt legalább huszonhét ember ellen emeltek vádat Kínában. A napokban bűnösnek találták a Sanlu csoport elnökét, Tian Wenhua asszonyt is. Bár az ítélet még nem világos, a cégvezető várhatóan életfogytiglani börtönre számíthat, sőt, egyes korábbi beszámolók halálbüntetést jósoltak neki. Az elmúlt hetekben további 17 vádlott állt bíróság elé.