Gázellátási zavart jósol az EU-nak Ukrajna

Vágólapra másolva!
Az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz egymásra hárítja a felelősséget amiatt, hogy január elseje óta kevesebb gáz érkezik Európa több országába. Az oroszok keresetet nyújtottak be az ukrán Naftogaz ellen, amire az ukránok ellenkeresettel válaszoltak. Ha a felek nem jutnak egyezségre, akkor az ukrán illetékes szerint tíz-tizenöt nap múlva gondok lehetnek Európa gázellátásában. Magyarországra egyelőre a kellő mennyiségű gáz érkezik.
Vágólapra másolva!

Amennyiben az orosz Gazprom a szükségesnél továbbra is kevesebb gázt juttat az Ukrajnán át Európába tartó vezetékbe, 10-15 nap múlva komoly technikai problémák és elakadások léphetnek fel a gáztovábbításban - mondta Bogdan Szokolovszkij, az ukrán elnök, Viktor Juscsenko energiabiztonsági megbízottja.

Szerinte egyelőre csekély a hiányzó gázmennyiség, a gázszállítás akkor viszont elakadhat, ha lecsökken a nyomás a vezetékekben, így az európai szállításokra is hatással lévő esetleges zavarok miatt csakis Oroszországot terheli a felelősség. A Gazprom ezzel szemben azt mondja, hogy ha a rendszer kibillen az egyensúlyból, az az ukrán fél felelőtlen magatartásának következménye lehet.

Ukrajna felől - szombathoz hasonlóan - továbbra is a szerződésnek megfelelő mennyiségű orosz gáz érkezik Magyarországra - közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt., amelyet az Interfax hírügynökség idézett. Kutas István, az E.ON Földgáz Trade Zrt. szóvivője ugyancsak arról tájékoztatott, hogy a cég a szerződés szerinti mennyiségben kapja az orosz földgázt, így semmiféle fennakadás nem tapasztalható. Eddig Lengyelország, Románia, és Bulgária számolt be csökkenő gázszállítmányokról.

Kölcsönös vádak

A Gazprom azzal vádolja Ukrajnát, hogy azután, hogy Moszkva január 1-én elzárta a gázcsapot, a Naftogaz engedély nélkül csapolja meg a területén át Európába küldött földgázt, és ezzel megsérti a gáz tranzitjával kapcsolatban vállalt kötelezettségeit. A Gazprom szerint Kijev naponta 35 millió köbméter gázt csapol le illegálisan az Oroszország és Európa közti tranzitvezetékekből, amivel tulajdonképpen sarokba szorítja Európát.

Az ukrán Naftogas cáfolta a megcsapolással kapcsolatos vádakat, és durva provokációnak nevezte azokat. Szerinte a Gazprom maga csökkenti a nyomást a vezetékben azért, hogy lopással vádolhassa Ukrajnát. A Naftogaz vasárnapi közleménye szerint a Gazprom az egyeztetettnél napi 52 millió köbméterrel kevesebb gázt szivattyúz a vezetékbe, ami ellehetetleníti a Szojuz - a négy fő irány közül az egyik - működését.

Az ukrán cég azt is kijelentette, hogy Ukrajna saját gázkészleteit is készenlétbe helyezte, hogy biztosítani tudja az európai gázszállítást. A Naftogaz ezen kívül azt is állítja, hogy az előző év valamennyi tartozását kiegyenlítette Oroszország felé. A Gazprom és az ukrajnai szállításokat, továbbá az európai szállítások egy részét bonyolító RoszUkrEnergo bejelentette, hogy a gazdasági vitákban kompetens stockholmi nemzetközi döntőbíróságnál keres jogorvoslatot az ukrán Naftogaz fellépésére. A Naftogaz ellenkeresetet nyújt be ugyanoda.

A Gazprom ezer köbméterenként 450 dollárért szállít majd gázt Ukrajnának - ezzel fenyegetőzött vasárnap Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója újságírók előtt, de hozzátette, hogy nagyon reméli, hogy ez az ajánlat hamarosan visszatéríti a tárgyalóasztalhoz a kijevi illetékeseket. Szintén vasárnap Oleg Dubina, a Naftogaz vezetője a Gazprom 250 dolláros ajánlatát gazdaságilag megalapozatlannak és elfogadhatatlannak nevezte.

A kereset szerint az ukránok szerződést szegtek

A RoszUkrEnergo szerint az ukránok továbbra sem egyenlítették tartozásaikat, ezért két keresetet is benyújt: az egyikben 614 millió dollár elmaradt összeget követel még a 2008-as szállítások fejében, a másikkal azt akarja elérni, hogy kötelezzék a Naftogazt arra, hogy az érvényes szerződések alapján teljesítse a gáz tranzitjára vonatkozó vállalt kötelezettségeit. A Gazprom a zavartalan tranzit biztosítását is követeli az ukrán féltől. Ez utóbbit Alekszej Miller jelentette be szombaton hozzátéve, hogy a monopólium döntését jóváhagyta Dmitrij Medvegyev államfő is.

A Gazprom vasárnap bejelentette, hogy az európai igények kielégítésére hétfőn 8 millió köbméterrel, 308 millió köbméterre növeli az Ukrajnán át exportált gáz mennyiségét. Ezen kívül Ukrajnát elkerülő vezetékeken, Fehéroroszországon és Törökországon át is szállít Európába, és felhasználja az európai tárolókban lévő saját tartalékait is.

Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője elmondta: az elmúlt 24 órában az igényelthez képest mintegy 50 millió köbméterrel kevesebb gázt kaptak az európai megrendelők. "Mi 295 millió köbmétert szivattyúztunk a vezetékbe, de a másik oldalon 270 millió jött ki, vagyis elloptak 25 millió köbmétert, és nem érkezett meg Európába további 25 millió köbméter, amelyet Kijev nem engedett kiemelni a RoszUkrEnerónak a földalatti tárolókból" - mondta.

A Gazprom abszurdnak nevezte az ellenkeresetet

Az Interfax hírügynökséghez eljutott jogi szakvélemény szerint 2003-2013-ig szóló szerződés áll fenn az orosz és az ukrán fél között, amely rögzíti a tranzit mennyiségét és körülményeit is. Ezért Kuprijanov abszurdnak nevezte a Naftogaz bejelentését arról, hogy ellenkeresettel fordul a stockholmi kereskedelmi kamara nemzetközi választott bíróságához.

Ukrajna még január 2-án beismerte, hogy napi 21 millió köbméter gázt vesz le a tranzitból, mint mondta, a műszaki szükségletek fedezésére. Ezzel kapcsolatban a távirati iroda szerint megfigyelők azt állították, hogy a vezetékben a nyomást ugyan gázturbinák biztosítják, ám ehhez nincs szükség ilyen mennyiségre, ahogy december 31-ig sem volt rá szükség.

Az Európai Unió soros elnöki tisztségét 2009. január elseje óta betöltő Csehország elutasította a közvetítő szerepet a vitában. Alexandr Vondra, cseh kormányfő-helyettes mindkét oldalt arra szólította föl, hogy találkozzanak és fejezzék be a vitát. Szerinte jelenleg az EU-nak van ugyan elég tartaléka, de ha a vita elhúzódik, adódhatnak nehézségek. Vondra szerint az energiaellátás biztosítása Csehország hathónapos EU-elnökségének egyik kulcstémája lesz.

A Gazprom január elsején azzal az indokkal zárta el a gázcsapot, hogy Ukrajna nem volt hajlandó kifizetni több mint kétmilliárd dolláros adósságát, amiből még több mint 600 millió dollár hiányzik, valamint mert nem sikerült megállapodni 2009-re az Ukrajnának szállított gáz áráról és az Ukrajnán át Európába küldött gáz tranzitdíjáról. A 2008-ra szóló szerződés lejártával 2009-re nem jött létre új szerződés, mivel a felek nem ültek tárgyalóasztalhoz. Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője ezért felhívta az ukrán felet a tárgyalások folytatására.