Két családot menekít ki a magyar külügy a Gázai övezetből

Vágólapra másolva!
Gázai övezetben élő palesztin-magyar családok kértek segítséget a magyar külügytől. Összesen 13 ember kimenekítésében segítenek a magyar külképviseletek, hogy az izraeli hadsereg által ostromlott övezetből előbb eljussanak Jordániába, majd onnan tovább utazhassanak.
Vágólapra másolva!

Két palesztin-magyar család kért konzuli segítséget az evakuálásukhoz a Gázai övezetben, ennek megszervezésében Magyarország tel-avivi, rámalláhi és ammani külképviselete szorosan együttműködik - közölte Szelestey Lajos külügyi szóvivő.

Az övezetben három palesztin-magyar család, összesen 23 ember él, akikkel folyamatosan igyekeznek tartani a kapcsolatot. Közülük két család - 13 ember - kért konzuli segítséget. A külügy a Gázai övezetet ellenőrző izraeli katonai hatóságokkal is egyeztet, hogy a családokat izraeli területen keresztül Jordániába szállíthassák.

A magyar nagykövetségek okmányok, engedélyek beszerzésével, szállítással és a jordán fővárosból való továbbutazásuk megszervezésével segítenek a magyar állampolgárok és közvetlen családtagjaik kimenekítésében.

Izrael tíz napja indított légi offenzívát a Gázai övezet ellen, hogy megakadályozzák az Izrael elleni palesztin rakétatámadásokat. Szombaton szárazföldi hadműveletek is indultak. Palesztin kórházi források szerint összesen 527 palesztin vesztette életét és több mint 2500-an megsebesültek - 800-an súlyosan.