Vágólapra másolva!
Magánszemélyeknek is engedélyezte a házépítést Raúl Castro kubai államfő - ezzel az állam egyik monopóliumát adta fel. A kubai lakásgondokat tavaly tovább súlyosbította három Kubát sújtó hurrikán, a csapások félmillió lakást döntöttek romba.
Vágólapra másolva!

Feladta az állam monopóliumát Raúl Castro kubai államfő a házépítés terén. Vasárnap ugyanis bejelentette, hogy ezentúl magánszemélyek is építhetnek házakat.

"Nem tiltani, hanem azt mondani nekik, hogy igen, építkezhettek itt... felépíthetitek házatokat, amivel tudjátok" - mondta a kubai államfő a Havannától 900 kilométerre délkeletre fekvő Santiago de Cuba városban, ahol megtekintett egy új lakónegyedet.

A karibi szigetországban a lakhatás kérdése súlyos problémát jelent. A helyzet tovább romlott tavaly, amikor három hurrikán letarolta az országot: félmillió lakás rongálódott meg vagy dőlt romba a természeti csapások miatt. A kubai államfő szerint három-hat évre van szükség a mintegy tízmilliárd dolláros kár helyrehozásához.

Három évvel ezelőtt a havannai kormány jóváhagyott egy programot, amely évente százezer lakás építését irányozta elő. A program eddig félig sem teljesült.

Raúl Castro, aki hivatalosan tavaly váltotta fel beteg fivérét, Fidel Castrót az állam élén, kijelentette, hogy házak százezreit kell felhúzni, meg kell teremteni a valós ipari alapot a lakásviszonyok fejlesztéséhez, és "ezt megtesszük".