Négyen meghaltak a Costa Rica-i földrengésben

Vágólapra másolva!
Erős földrengés rázta meg csütörtökön Costa Rica középső részét. A Richter-skála szerint 6,2-es erősségű földmozgás következtében négyen életetüket vesztették, legalább 200-an megsebesültek és jelentős anyagi károk keletkeztek.
Vágólapra másolva!

A földmozgás epicentruma a Poás vulkántól mintegy tíz kilométerre keletre, fészke pedig a földfelszín alatt 30 kilométer mélységben volt. A 2708 méter magas vulkán a közép-amerikai ország egyik fő turisztikai célpontja, egy 6500 hektáros nemzeti parkban fekszik, a fővárostól, San Josétól mintegy 60 kilométerre északkeletre.

A nagyjából 40 másodperces földrengést, amelyet az egész országban és Nicaraguában is érezni lehetett, mintegy kétszáz utórengés követte a következő órákban. A hatóságok kizárták, hogy a földrengés kapcsolatban állna a vulkáni tevékenységgel.

A polgári védelem tájékoztatása szerint a földrengés jelentős károkat okozott az infrastruktúrában és az épületekben. Betörtek az ablakok, darabok szakadtak le házak plafonjaiból, repedések keletkeztek az utakon és a falakon, a főváros egy részében megszakadt az áram- és a telefonszolgáltatás. A hatóságok arra figyelmeztették az autósokat, hogy a hegyekkel szabdalt területen földcsuszamlások várhatóak, és beszakadhat az aszfalt az utakon.

A polgári védelem a négy központi tartományban - Alajuela, San José, Cartago és Heredia - vörös riadót rendelt, amivel készültségbe helyezte helyi kirendeltségeit. A legnagyobb károkat az epicentrumhoz legközelebb fekvő településekről, San Pedro de Poásból és Vara Blancából jelentették. Utóbbiban közel 300 külföldi és hazai turista rekedt egy megrongálódott szállodában, de sértetlenek maradtak.

San Joséban kiürítették a közintézményeket, köztük a pénzügyminisztériumot is. A nemzetközi repülőtér elővigyázatosságból felfüggesztette a működést. A helyi idő szerint csütörtök délután 13 óra 19 perckor bekövetkezett földrengés pánikot keltett, sok ember ijedtében az utcákra rohant.

Két kislányt földcsuszamlás ölt meg: ők a vulkán közelében cukorkákat árultak turistáknak, és nem tudtak elfutni a hegyoldalról lezúduló földtömeg elől. A sebesültek száma eléri a kétszázat. Costa Ricában tavaly több mint 4700 földrengést regisztráltak, de ebből mintegy hatvan volt olyan erős, hogy a lakosság is megérezte.