Kutyák nem mehetnek Obama beiktatására

Vágólapra másolva!
Kisvárosnyi rendőr és ügynök és egy kisebb hadsereg vigyáz majd Barack Obama január 20-án hivatalba lépő amerikai elnökre beiktatásán. Konkrét terrorfenyegetés egyelőre nem érkezett, a biztonsági intézkedések mégis szigorúak: aki biciklin, üvegekkel megpakolt hátizsákkal vagy kutyával érkezik, azt egészen biztos nem engedik majd be a várhatóan 2 milliós tömegbe.
Vágólapra másolva!

Barack Obama január 20-i elnöki beiktatásán rendkívül szigorú biztonsági intézkedéseket vezetnek be Washingtonban - írja az ABC. Minden fontos hidat lezárnak, amelyen be lehetne jutni a fővárosba, csak a tömegközlekedés buszait és az engedéllyel rendelkező járműveket engedik be a forgalom elől elzárt övezetbe.

Az ABC szerint minden idők legszigorúbb biztonsági intézkedéseit vezetik be. Négyezer washingtoni és négyezer környékbeli rendőr mellett (akik közül sokan civil ruhásként vegyülnek majd el a tömegben) számtalan FBI-ügynök és más biztonsági szervezethez tartozó ügynök figyel majd a rendre. 11 ezer katona is jelen lesz, köztük olyan egységek, melyek el tudnak hárítani biológiai, nukleáris és vegyi támadásokat is. Nemcsak a szárazföldön lesznek szigorúak a biztonsági intézkedések: a Washington környéki vizeket a parti őrség hajói figyelik, az eget pedig a légierő fogja pásztázni. Az emberi erő mellett a technikát is igénybe veszik: számtalan kamera és műholdak is figyelni fogják a tömeget.

Az elnöki parádé útvonala mentén felsorakozó embereket alaposan átvizsgálják majd, és rengeteg tárgyat el is kobozhatnak tőlük: aeroszolos flakonokat, transzparensek rúdjait, üvegpalackokat, nagyobb hátizsákokat, lézerlámpákat, de olyan dolgokat is, mint a bicikli vagy a kutya - írja az ABC.

Az ABC szerint a biztonsági szolgálatok egyelőre nem kaptak olyan hírt, hogy az eseményt terrorakció fenyegetné, a szigorú felkészülést indokolja azonban, hogy Obama beiktatása vonzó célpont. Rengeteg ismert és magas rangú vendég érkezik a beiktatásra. Az ország első fekete elnökének beiktatása ráadásul történelmi esemény lesz.

Több biztonsági szolgálat és a washingtoni városvezetés közleményében azt állítja, az esemény nagyságához képest nem túl magas a fenyegetettség. Az emberek segítségét kérik, hogyha bármi gyanúsat észlelnek a tömegben, rögtön értesítsék a hatóságokat. Fokozott figyelmet szentelnek majd a környező éttermeknek, hoteleknek és egyéb épületeknek is. A szervezők 2 millió emberre számítanak.